Društvo

Žene koje oblikuju budućnost rudarstva u Srbiji

Tamara Bozinovska

 

Rudarstvo, nekada isključivo muška delatnost, već decenijama otvara vrata ženama koje se hrabro upuštaju u ovu industriju, menjajući tako stereotipe i pomerajući granice.

Iako su žene u rudarstvu i dalje manjina, njihov doprinos u rudarstvu postaje sve primetniji. Uz napredne tehnologije i promene društvenih normi, sve više žena odlučuje se za karijeru u rudarstvu. One su sveprisutne, od geologa koji istražuju nova nalazišta, preko rudarskih inženjera koji razvijaju tehnike eksploatacije, pa sve do onih koje obavljaju druge odgovorne poslove.

Jedan od primera je i Tamara Božinovska, rudarski inženjer sa više od deset godina iskustva u rudarskoj industriji. Ova 36-togodišnjakinja u Bor je došla 2019. godine radi zaposlenja u rudniku Čukaru Peki, gde je ostala i zasnovala porodicu, koja će uskoro biti bogatija za još jednog člana.

Tamara Božinovska
Tamara Božinovska

Mi smo svojim radom, rudarstvu dale neki drugi pečat i potpuno drugačiju perspektivu, čime su stereotipi i predrasude da je rudarski poziv isključivo muško zanimanje, odavno prevaziđene. Uostalom šlemovi su univerzalni, prave se i za muškarce i za žene, kaže kroz smeh Tamara Božinovska koja radi u sektoru geologije na poslovima rudarskih merenja i ističe – Ja sam i posle više od decenije rada i dalje zaljubljenik ove profesije, jer je izazovna, dinamična i uzbudljiva, a sigurna sam da i moje koleginice vole svoj poziv.

Podele poslova i pozicija koje su tipično smatrane muškim ili ženskim, odavno su izgubile na značaju. Tome je doprinelo osnaženje žena koje su postale svesne svojih vrednosti.

Katarina Buzejić
Katarina Buzejić

Smatram da su žene u rudarstvu izuzetno sposobne, vredne i uspešne. To potvrđuje i činjenica da među zaposlenima imamo veliki broj žena lidera timova u raznim sektorima, izuzetno poštovanih od strane kolega. Drago mi je što žene menjaju istoriju i imaju mogućnost da pokažu svoje potencijale u pravom svetlu, a naša kompanija im nesumnjivo daje priliku za to, kaže master inženjer tehnologije Katarina Buzejić, koja radi u Centru za laboratorijska istraživanja kompanije Srbija Ziđin Majning.

Rad u kompaniji Srbija Ziđin Majning, kako kažu pripadnice lepšeg pola, donosi brojne prednosti, pre svega jer je reč o svetski priznatoj multinacionalnoj kompaniji.

Slika Lidija Mihajlović
Lidija Mihajlović

Konstantno se razvijamo i unapređujemo svoja znanja. Za uspeh svake poslovne žene neophodno je da ima kolektiv koji podržava. U mom timu rade i muškarci i žene, zajedništvo je ključno za naš i pojedinačni, ali i timski uspeh, a priznanje našeg rada veliki podstrek za nove uspehe kaže inženjer šumarstva Lidija Mihajlović, rukovodilac tima za ozelenjavanje.

To potvrđuje i prevodilac iz Kine, Hu Miaoke, koja dodaje da je upravo zbog nesebične podrške srpskih kolega i koleginica, zavolela Srbiju i upravo ovde usavršila znanje srpskog jezika.

Hu Miaoke
Hu Miaoke

Rudarstvo je zahtevna i odgovorna profesija i moram da kažem da sam ponosna što sam i ja jedna od mladih žena koje rade u rudniku. Moj posao ni približno nije težak kao posao koleginica rudarskih inženjera, ali i on nosi odgovornost i meni je posebno važna pomoć srpskih kolega kako bih mogla da usavršim znanje srpskog, pošto sam studirala i završila hrvatski jezik, ističe kaže 24-orogodišnja Hu Miaoke, koju svi od milošte zovu Milena.

Prema rečima Predraga Filipovića, menadžera službe za ljudske resurse prosečna starost žena u kompaniji je oko 30 godina. Kada govorimo o obrazovanju, 40 odsto njih ima visoku ili višu školu, a opseg zanimanja je od tehničara do inženjera.

Predrag Filipović
Predrag Filipović

Rodna ravnopravnost i poštovanje prava, pružanje jednakih šansi i zastupljenost žena u svim oblastima rada je fokus naše kompanije“, naglašava Filipović.

Dok žene nastavljaju da se integrišu u rudarsku industriju, jasno je da je njihov doprinos neprocenljiv. Njihova prisutnost ne samo da menja sliku o tome ko može biti rudar, već i oblikuje budućnost ove izuzetno važne grane industrije.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X