Zdravstveni centar u Boru u minusu dva miliona evra

374 0

BOR, (IST Media) „Dugovanja Zdravstvenog centra u Boru u ovom trenutku iznose preko dva miliona evra“, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare v.d. direktora ove ustanove dr Goran Bogdanović, ocenjujući situaciju kao „nimalo sjajnu“.

 

„Sa 30. aprilom ove godine, u kasi ZC je zabeležen minus od 167,4 miliona dinara. Iz Sektora Republičkog fonda zdravstvene zaštite (RFZS), dobili smo presek dugovanja koja u 2011. godini iznose 24,8 miliona dinara, u 2012. – 17,6 miliona, a prošle godine 33,6 miliona“, rekao je Bogdanović.

 

Copy of karabasevic bogdanovic maljkovic

Direktor Doma zdravlja dr Miroslav Karabašević, v.d. direktor Zdravstvenog centra Goran Bogdanović i v.d. direktor bolnice dr Igor Maljković

 

Prema njegovim rečima, Zdravstveni centar za utrošenu vodu duguje 8,6 miliona dinara, struju 4,7 a za grejanje 10,6 miliona. Po radnim sporovima dugovanja ZC iznose preko 17,5 miliona, lekarima na specijalizaciji nije plaćeno usavršavanje, semirani i polaganje stručnog ispita, zašta se od ZC potražuje oko milion dinara.

 

Onkološki institut je sa ZC prekinuo saradnju zbog dugovanja od 2,3 miliona dinara, ali Bogdanović očekuje uskoro obnavljanje saradnje sa ovom važnom ustanovom za lečenje kancera, tako što će se obaveze izmiriti.

 

 

BOR DOBIJA URGENTNI CENTAR „Naš najveći projekat u narednom periodu biće otvaranje Urgentnog centra u Boru, a ideja je potekla iz Minisatarstva zdarvlja, budući da je Bor industrijski grad. To bi bila zapravo proširena verzija trijažnog bloka, sa anesteziologom i lekarima specijaistima, rekao je v.d. direktora borske bolnice dr Igor Maljković.

 

„I u neformalnom razgovoru sa direktorom Elektrodistribucijom smo dobili uveravanja da ćemo dugovanja za električnu energiju moći da isplatimo u ratama, a nadamo se da će i lokalna samouprava, koja će uskoro voditi Dom zdravlja kao primarni vid zdravstvene zaštite, pomoći da se lakše pokriju dugovi za vodu i grejanje“, dodao je Bogdanović.

 

Inače, pre nekoliko dana, RFZS je tužio ZC zbog nenamenskog trošenje novca za plate od 13,9 miliona dinara.

 

„Ovaj iznos ćemo morati da pokrijemo iz sopstvenih sredstava, koje godišnje ne prelaze 30 miliona dinara. Kada odbijemo sve godišnje troškove, to će biti nedovoljno da pokrije dug“, zaključio je Bogdanović.

 

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u ovoj ustnaovi, Bogdanović je, kako kaže, bio prinuđen da angažuje državnu revizorsku instituciju, koja će izvršiti kontrolu finansijskog poslovanja za 2013. i 2014. godinu.

 

 

Na pitanje novinara, da li estradni menadžer i predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković ima udela u kadriranju u borskom zdravstvu, odgovoreno je negativno, a angažovanje pravnika Tomislava Pavlovića Motija bez ikakve nadoknade, Bogdanović je ocenio, kako je rekao, „željom Pavlovića da kao Boranin pomogne gradu“. Pavlović je inače septrembra prošle godine postavljen za sekretara Skupštine grada Zaječara.

 

Dom zdravlja i bolnica zapošljavaju oko 980 radnika, a razdavajanje dve ustanove na primarnu i sekundarnu bi trebalo da se obavi najkasnije do 30. juna.

 

Svi direktori koji su se danas obartili novinarima, očekuju da će, osim lokalne samouprave, borskom zdravstvu pomoći i Rudarsko-topioničarski basen Bor.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

  1. Pingback: Zdravstveni centar u Boru u minusu dva miliona evra | Vest dana

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X