Zbog štetnih ugovora RTB i Mitilineosa devedesetih, niko nije pozvan na odgovornost

423 0

 

BOR, (IST Media, S.T) – Rukovodstvo Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor je sa grčkom firmom “Mitalineos” devedesetih godina sklopilo više štetnih ugovora sa ozbiljnim posledicama po borsku kompaniju, ali i pored najave da će se zatražiti krivci, do danas niko nije pozvan na odgovornost.

Grupa stručnjaka u RTB-u, konstatovala je na jednom od sastanaka 2001. godine, nakon dolaska DOS-a na vlast, da je ugovor potpisan tri godine ranije izmedju RTB-a i grčkog trgovca koncentratom bakra Mitilineosom, u vreme vladavine Slobodana Miloševića“, ozbiljno doveo u pitanje dalji pravni i poslovni subjektivitet RTB-a”.

Kako je ove nedelje saopštio Mitilineos, Međunarodni arbitražni sud presudio u korist te grčke firme koja je pre više od 20 godina isporučila koncentrat bakra, ali nikad nije dobila nazad prerađenu sirovinu

Međunarodni arbitražni tribunal, naveo je Mitilineos, presudio je da država Srbija ovoj grčkoj kompaniji plati odštetu 40 miliona dolara. Povod za višegodišnji arbitražni postupak je to što je RTB „Bor” uvezao koncentrat bakra, preradio ga, ali ga nikad nije poslao Grcima. Reč je o količini od 4.000 tona bakra, dobijenih topljenjem te sirovine.

Navodno je, kako piše Politika, tokom 2000. godine taj bakar iskorišćen za isplatu plata radnicima basena.

Eksperti RTB-a su međutim, 2001. godine od tadašnjeg rukovodstva, koje je takodje sklopilo jedan ugovor sa Mitilineosom, zatražili odgovor “ko je preuzeo odgovornost o metalurškom iskorišćenju ovog koncentrata koje je mnogo veće od mogućnosti”, zbog čega RTB, vezan ugovorom sa Mitilineosom, isporučuje bakar iz sopstvenih sirovina.

Zatražio se i odgovor na pitanje “ko je i u čije ime ugovorio znatno nižu cenu topioničke prerade koncentrata bakra od cena na svetskom tržištu i ko je preuzeo obavezu da se na jednoj toni proizvedenog bakra iz sirovine Mitilineosa, RTB obaveže da istom kupcu iz sopstvenih sirovina izveze jednu tonu bakra.

Odgovor nikada nije stigao, niti je iko pozvan na odgovornost.

 

 

Nije, medjutim, bilo jasno da li zahtev za utvrdjivanje odgovornosti odnosi samo na tadašnje funkcionere RTB Bor, ili i na funkcionere bivšeg režima koji su u sklapanju ugovora posredovali.

Vlasnik Mitilineosa, Evangelos Mitilineos, negirao je lične veze sa Slobodanom Milosevićem, uprkos optužbama da je bio njegov domaćin na letovanju u Grčkoj, njegov čest gost u Beogradu i posrednik pri različtim poslovima, i da je tu i tamo bio na usluzi Miloševićevom sinu Marku.

Holding Mitilienos je u drugoj polovini devedesetih zaključio nekoliko dugoročnih ugovora o kupovini obojenih metala ili zakupu proizvodjača iz bivših jugoslovenskih i bivših sovjetskih republika, trudeći se da postane najveći isporučilac te robe u jugoistočnoj Evropi, ali i šire.

Ugovori su obično predvidjali da Mitilineos snabdeva preradjivače koncentratom obojenih metala, i da zatim po fiksonoj ceni od njih preuzima finalni proizvod, koji sam dalje prodaje.

Stručnjaci RTB su 2001. godine tvrdili kako je ugovorom Mitilienos dobio prioritet u budućoj privatizaciji kombinata bakra u okviru mogućnosti koje nudi zakon o privatizaciji vlasništva, tradicionalno jednog od najvećih evropskih proizvodjača bakra.

RTB je čak preuzeo obavezu da bez prethodne pismene saglasnosti grčkog holdinga “neće dati bilo kakvu hipoteku na svoju imovinu i opremu” niti će se “konsolidovati ili udružiti sa bilo kojom drugom kompanijom”.

U poredjenju sa tim ključnim stavkama, član prema kojem je Mitilineosu “dat prioritet na isporuke bakra ako bi RTB smanjio proizvodnju”, deluje gotovo dobroćudno, rekao je Beti jedan ekspertski izvor.

Zanimljivo je da je direktor kompanije Mitilineos u julu 2002. godine, prilikom posete Boru, izjavio da je ova firma zainteresovana za privatiaciju RTB-a, ali u to vreme nije daoa nijednu konkretnu ponudu za kupovinu delova tog preduzeća.

Mitilineos je tada kazao da od RTB-a potražuje oko 23 miliona dolara, a da je od te sume do sada metalom izmireno izmedju 2 i tri miliona dolara.

On je podvukao da u naplati potraživanja kompanija “Mitilineos vodi računa da ne nanese štetu RTB-u.

Tadašnji direktor RTB-a, Borivoje Stojadinović je kazao da su svi dogovreni poslovi sa Mitilineosom u 2002. godini “ispoštovani”, i da je grčki partner pomogao RTB-u subvencijama za nabavku rezervnih delova i repromaterijala.

Godinu dana kasnije, grčka kompanija je najavila da uskoro treba biti potpisan sporazum o strateškom partnerstvu, ali do toga nikada nije došlo.

Mitilineos je 2005. godine podneo tužbu protiv Republike Srbije zahtevajući isplatu dugovanja koja prema toj firmi ima RTB. Kako je tada rekao Betin izvor, “Mitilineos” je od RTB-a, od poslovnih aranžmana sa borskom kompanijom potraživao 16 miliona dolara i 4.000 tona bakra, čija je cena oko 19 miliona dolara.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X