Društvo

Zbog spornog Pravilnika o radu, sindikati Ziđin Koper proteste najavili za 27. decembar

zijin protest

 

Reprezentativni sindikati Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) najavili su na današnjoj konferenciji za novinare da će 27. decembra započeti protesti radnika zbog nezadovoljstva novim Pravilniko o radu a od Vlade Srbije i resornih ministarstava zatražili su da se uključe u rešavanje ovog preblema.

Konferencija za novinare održana je ispred generalne direkcije te kompanije uz prisustvo nezadovljnih radnika koji traže poništavanje Pravilnika i usklađivanje rasta zarada sa predlogom povećanja zarada socijalno-ekonomskog saveta za 14,3 posto, umesto, kako je predložio menadžment Ziđina, linearlnog povećanja za oko 5.000 dinara.

Predsednik Saveza sindikata metalaca Srbije Zoran Marković podsetio je na prošlogodišnje pregovore sa kompanijom Ziđin i ministarstvom rudarstva, ministarstvom rada i privrede, u kome je potpisano da niko nema mogućnost da jednostrano promeni bilo koju tačku ili odredbu pravilnika koji je tada potpisan, ali da se dogodilo suprotno.

zoran markovic sindikatSocijalno ekonomski savet je dao da predlog povećanja zarada u republici za 14,3 posto iako je inflacija u Srbiji 15,1. Ipak, sindikat je spreman da pregovara i da se izbori za sva radnička prava koja su zagarantovana prvim kolektivnim ugovorom koji su predstavnici Ziđina potpisali prilikom kupovine kompanije. Ovde se ne borimo za povećanje plata, već za usaglašavanje zarada koje je pojela inflacija, rekao je Marković.

Predsednik granskog sindikata rudarstva i energetike “Nezavisnost” Časlav Gavrić, naznačio je da je poslodavac jednostrano doneo Pravilik o radu bez razgovora sa reprezentativnim sindikatima.

Ovde smo da odbranimo pravo na dostojanstven rad i zaradu ne samo rudara i metalurga, nego i radnika u celoj Srbiji rekao je Gavrić i ocenio da kineski poslodavci imaju veliku podršku među “srpskim Kinezima koji ih loše savetuju”.

Časlav Gavrić (Nezavisnost) i Žarko Radulović (Sindikat Topionice)

Ponuda novog nacrta Kolektivnog ugovora koju je dostavljen sindikatima Ziđin Koper bila je zapravo “nepristojna ponuda”. Pola stvari iz prvog Kolektivnog ugovora su eliminisali a pola ubacili u novi pravilnik. To znači da će u narednom periodu menjati pravilnik kako oni hoće, i sve što su zamislili to će i ostvariti ukoliko im se ne suprotstavimo, smatra Gavrić.

On je napomenuo da su sindikati spremni za nastavak pregovora jer ih na to obavezuje zakon, ali da se od protesta neće odustati.

Radnicima srpskih ugljenokopa koji su zbog niskih zarada stupili u štrajk, danas je iz Bora upućena podrška da istraju u zahtevima o povećanju zarada i boljim uslovima rada.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X