Društvo

Zbog poplava, u Boru proglašena vanredna situacija. U pomoć ugroženima i dobrovoljno medicinsko osoblje

vanredna situacija ekipa

Foto: Dobrovoljno medicinsko udruženje

Zbog obilnih padavina i poplava, na teritoriji Grada Bora danas je proglašena vanredna situacija.

Velika šteta nastala je u više domaćinstava u pojedinim borskim selima, povređenih nema, ali je pričinjena velika materijalna šteta na usevima, domaćinstvima i mehanizaciji. Problemi su nastali i na površinskom kopu rudnika bakra Serbia Ziđin Koper.

Velika količina padavina i bujični potoci doveli su do plavljena većih površina u selima Donja Bela Reka, Krivelj, Slatina, Oštrelj, delom sela Zlot, Brestovac i u Metovnica.

Kada je reč o potencijalnoj opasnosti sa kolektora Kriveljske reke, i kopa Veliki Krivelj, odakle su sa društvenih mreža stigli dramatični video snimci, gadonačelnik Bora Aleksandar Milikić kaže da nema mesta panici.

Sa predstavnicima kompanije Serbia Zijin Copper obišli smo kolektor Kriveljske reke, ali je sve u stabilnom stanju. Obišli smo i Borsko jezero, koje je dostiglo svojm maksimum. Podigao se i nivo Brestovačke reke, i desio se plavni talas u selu Brestovac, rekao je Milikić, koji je i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je naglasio da se situacija prati na terenu, i da je angažovana sva raspoloživa mehanizacija komunalnih preduzeća i ljudstvo, a u najkraćem roku biće formirana i Komisija za procenu štete.

Upravnik kriveljskog kopa Dejan Mitić, kaže da je blagovremenom reakcijom sprečen prodor vode u kop, tako da čak ni mehanizacija nije bila ugrožena.

Pratimo stanje, pojačali smo zaštitne berme pored Kriveljske reke, vodimo računa o svakom centimetru rudnika, a ljudi raspoređeni na ključnim mestima kontrolišu situaciju na terenu, rekao je on.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u toku popodneva i noći očekuju se nove padavine, pa je oprez neminovan.

Najvažnije je da kolektor funkcioniše dobro, a u to smo mogli da se uverimo na ulazu, ali i na izlazu iz tunela. Za sada je sve bezbedno, kazao je rukovodilac ogranka Rudnika bakra Bor Vidoje Adamović.

U pomoć je priteklo i dobrovoljno medicinsko udruženje za vanredne situacije u Gradu Boru, koje će biti na raspolaganju.

Bićemo u punoj pripravnosti. Priključili smo se kao pomoć gradskoj Hitnoj službi, bićemo operativni i reagovaćemo u svakom trenutku na teritoriji grada ukoliko to bude bilo potrebno, rekli su novinarima u ovom udruženju.

U timu imaju medicinske tehničare, lekare, vozače i na raspolaganju su tri ambulantna vozila koja su pripremljena da reaguje ukoliko bude potrebe.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ambasador Kine u poseti rudniku Čukaru Peki

Ist Media

Preventivni pregledi štitaste žlezde u nedelju 3. marta

Ist Media

INSTAGRAM KRIVELJ. O pregovorima zbog blokade pohvalila se ministarka, ali bez reči o rešenju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X