Zbog nečije nemarnosti, ponovo pod vodom nedavno okrečena Narodna biblioteka

282 0

BOR, (IST Media) – Obilna kiša koja se u četvrtak sručila na Bor, zbog nečije nemarnosti  i neodgovornosti, nanela je veliku štetu gradskoj Narodnoj biblioteci.

 

Jezero na krovu „Doma“

Kišnica, akumulirana na nedavno izoliranom krovu, zbog nagomilanog krša novogodišnje rasvete i vatrometa koji su oštetili izloaciju, slila se sve do podruma navlaživši zidove ovog objekta. Voda se slivala tri sprata, sve do dečjeg odeljenja u suterenu. Sa tavanice na poslednjem spratu, voda je ceo prepodne kapala nezaustavljivo.

 

„Ne znamo ko je i kada ostavio krš na krovu, ali, izgleda da je reč o rasveti  sa dočeka 2012. godine, za koju su se na sednici Skupštine pitali gde je nestala. Evo gde je, bačena i zaboravljena. Zapušeni su nam odvodi i popucali nedavno okrečeni zidovi“, rekli su nam ogorčeno radnici biblioteke.

 

A na krovu je bilo svega, pa čak i nešto što liči na postolje za ispaljivanje vatrometa i kič luster koji visi iznad podijuma otvorenog „teatra“.

 

Copy of bilo 125 [Max _irina 1024 Max Visina 768]
Luster čeka decembar
Firestarter
Firestarter…

 

...krš...
…krš…
...i lom.
…i lom.

 

„Raznorazni otpad odložen na krovu Doma kulture je zapušio cev koja služi za odvod atmosferske vode iz vertikale iznad prostorija Borskog okruga. Od padavina je nastalo jezero iz koga voda lagano otiče kroz zajednički zid biblioteke i okruga, stvarajući haos u zgradi„, kaže direktorica biblioteke Vesna Tešović.

 

U očajanju, zaposleni u biblioteci su pozvali dežurnu službu JKP „Vodovod“, ali su im radnici nakon izlaska na teren naznačili da nemaju opremu za ispumpavanje vode!? Najlakše im je bilo da ih posavetuju da pozovu privatnog izvođača, kome i ide u prilog što se preduzeće „Vodovod“ bavi gradskom rasvetom ali ne i onim što mu je blisko.

 

Kako bi predupredili štetu i sačuvali knjižni fond od kišnice, bibliotekari su širom objekta postavili lavore, kofe i privremena sredstva.

 

Omiljeno srpsko oruđe u borbi protiv poplava
Kofa, omiljeno srpsko oruđe u borbi protiv poplava

 

„Ostalo nam je samo da do jutra isključimo struju u celoj biblioteci i gledamo u nebo“, rekla je Vesna Tešović za Ist Media.

 

Zaposleni u ovoj ustanovi još pamte period kada su se zbog prokišnjavanja krova i kratkog spoja zapalile električne instalacije. Gorela je tada čitaonica, a sreća je bila da je jedan od zaposlenih to uočio i protivpožarnim aparatom ugasio plamen. Nakon tog događaja biblioteka je okrečena, izmenjena je instalacija, ali se navike okoline nisu promenile.

 

Koga briga za lektiru...
Koga briga za lektiru…

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X