Zbog Maksija, svakodnevni haos u glavnoj ulici u Boru (VIDEO)

598 2

BOR, (Katarina Stojanovski, Ist Media) Borski vozači su gotovo svakodnevno suočeni sa saobraćajnim kolapsom koji u ulici Moše Pijade izazivaju vozači teških kamiona opskrbljujući Maksi.

 

Dugački kamioni jedva manevrišu na malom prostoru, i godinama unazad prave saobraćajni haos kraj pešačkog prelaza koji vodi do tri osnovne škole.

 

maksi saobrachaj

Rešenje ili izmeštanje

 

Neretko se dešava da na raskrsnici vozila čekaju i po nekoliko minuta dok kamion manevriše. Svetlo na semaforu koji reguliše prolaz automobila i pešaka, i po nekoliko puta promeni boju, ali je prolaz nemoguć. Zbog nepreglednosti, u opasnosti su i deca koja prelaze ulicu do škole.

 

Šta bi se dogodilo da naiđe vozilo hitne pomoći pod rotacijom, kada su nekada u borbi za život bitni minuti? Ili vozilo vatrogasne službe?

 

U letnjem periodu, kada je tokom večeri ulica zatvorena za saobraćaj, vozači nemaju prilaz za automobile, pa ih parkiraju na zemljanom putu iza Maksija, koji je opština posula rizlom. U Maksiju čak nisu našli za shodno da spuste asfalt na prilazu, iako je ta investicija “teška” nešto više od zarade iz nekoliko punih korpi. Zaglušenje u saobraćaju javlja se i “u špicu”, kada je za priključenje vozila sa parkinga Maksija u glavnu ulicu noćna mora svakom vozaču.

 

 

Umesto kandelabra, toranj u Pizzi
Umesto kandelabra, toranj u Pizzi

Jedan od naših čitalaca je pre nekoliko dana mobilnim telefonom zabeležio momenat kada je vozač kamiona zakačio kandelabr, i umalo ga oborio na pešaka koji je bio na trotoaru (pogledaj VIDEO). Kamion je otišao, a kandelabr ostao iskrivljen.

 

Zbog ovog problema niko ne reaguje, a to najmanje pada na pamet menadžerima Maksija u Beogradu, koji je sada u vlasništvu belgijskog prodajnog lanca Delhaize. Upozoravanja na ove probleme iz pravca Bora su otišle na pravu adresu, na kojoj su očigledno osobe uljuljkane u kapital, i koji se ne osvrću na probleme u provinciji.

 

Menadžment Maksija je jedno od najneodgovornijih prema lokalnoj samoupravi i Boranima. Ne pamte se donacije nekim udruženjima ili akcijama. I ne samo to. Svima je dobro poznato i da su cene u Maksiju u Boru znatno veće nego u njihovom objektu u Zaječaru! Hoće li na neki način da odgovore kupcima koji svakodnevno stoje u dugačkim redovima pred kasama?

 

Zvuči neverovatno, ali za vreme mandata tadašnjeg predsednika opštine Dragana Veličkovića, između opštine Bor i „Delte“, na čijem je čelu tada sedeo tajkun Miroslav Mišković, sačinjen je ugovor na svega dve strane, u kojima se od Maksija nije tražila ni jedna obaveza, pa ni ta da napravi prilazni put za šlepere koji dovoze robu.

 

Ozbiljnije ugovore svaki advokat bi sačinio i pri kupovini kućice za pse, a kamoli za zakup zemljišta od 99 godine, na mestu gde je bio predviđen gradski trg. Podsećamo da je odluka o dodeli prostora Maksiju urađena mimo zakona, ali nikada niko nije odgovarao zbog toga. Svi su imali svoj interes, čiju cenu sada plaćaju Borani.

 

Interesantno je da je kompanija Miroslava Miškovića tada dobila ovu lokaciju po ceni od 200 dinara za kvadrat, na osnovu konkursa objavljenom u lokalnom listu, pa stoga i ne čudi da nije ni bilo drugih interesenata. U ugovoru je naznačeno da se izdaje lokacija od 4.423 metara kvadratnih na lokaciji „Zona Ekspres“ sa korisnom površinom od 1.342 metara kvadratnih, interne saobraćajnice i parkirališta za 47 parking mesta.

 

Iako se pravnici slažu da Veličkovći nije prekršio ovlašćenja, budući da nije morao da traži saglasnost Direkcije za imovinu jer je ta metarija regulisana Zakonom o planiranju i izgradnji i opštinskom odlukom, ipak se postavlja pitanje koji je interes bio da se praktično pokloni lokacija koja je trebalo da bude tržni centar sa nekoliko desetina lokala, i to za samo 200 dinara po kvadratu!

 

Pokušaji predstavnika bivše lokalne vlasti da putem medija animiraju institucije kako bi se sprečila izgradnja „Maksi-diskonta“ na mestu gde je usvojenim urbanističkim planom predviđeno podizanje višenamenskog „tržnog centra“ i novog gradskog trga, pali su u vodu. Propala je višemesečna javna rasprava o tome, ali i veliki novac koji je uložen u građevinski projekat.

 

Da je posao sa „Deltom“ mogao da bude urađen domaćinski, potvrđuje slučaj u Zaječaru, gde je već na startu sve bilo transparentnije. Tender za prodaju tog prostora objavljen je u dva republička i jedno lokalno glasilo, a “Delta“ je sličnu površinu dobila uz obavezu da izgradi garažu na dva sprata sa 102 parking mesta i rampom za naplatu. Ova firma se obavezala da probije i asfaltira ulicu od 300 mertara, rekonstruiše infrastrukturu i staru gradsku česmu.

 

Pored toga, 3.700 kvadrata su izdata na 30 godina, i u opštini su izračunali da bi iz budžeta za uređenje bilo potrošeno 800.000 evra.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 2 comments

  1. Zelim da Vam skrenem paznju da ukoliko ne znate pravila saobracaja u Boru onda treba da znate da u ulici 3. oktobar je zabranjen saobracaj za teretna vozila tako da je sa gorenje strane nemoguce doci do Maxija kamionom, a pitanja povodom toga zasto je ulaz na parking tako blizu semafora i ostalo, treba postaviti Direkciji za izgradnju i gadjevisnkoj inspekciji koja je to dozvolila! Tol’ko!

    Reply
    1. Poštovana, znamo vrlo dobro da je ulica 3. oktobar zabranjena za teška teretna vozila, ali je za ta vozila zabranjena i ulica Moše Pijade. Slažemo se sa Vama da je mnogo bilo propusta prilikom dozvole koju je dobila jedna kompanija kao što je Maksi. Isto bismo reagovali da je bilo ko dobio sumnjivu dozvolu, ovo nije ništa lično protiv Maksija.

      Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X