Društvo

ZBOG konstantnog ZAGAĐENJA Grad Bor podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih u Ziđin-u

rtb zijin topionica zagadjenje

BOR, (IST Media, foto: istmedia) – Zbog višednevnog prekomernog zagađenja sumpord-dioksidom i drugim štetnim materijama po zdravlje stanovništva, Gradska uprava Bora podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji Ziđin, potvrđeno je za IST Media u Opštinskom javnom tužilaštvu.

Prema dobijenim informacijama, prijavu je potpisao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, a ona se odnosi na odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu Ziđin.

Prijava je podneta u svetlu najavljenog ekološkog protesta najavljenog u Boru za subotu, 19. septembra od strane nekih organizacija koje su na ovaj skup pozvali sugrađane putem društvenih mreža, i nakon spremnosti gradske vlasti da se suoči sa zagađivačem.

Na društvenim mrežama, objavljeno je da borski ugostitelji, zbog prekomernog zagađenja, neće raditi na dan protesta od 10 do 12 sati.

Merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) već tri dana beleže prekomerno zagađenje sumpor-dioskidom (SO2) u borskom gradskom parku, a zagađenja se ponavljaju gotovo svakodnevno skoro dve godine od kada je država Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru Ziđin-u i postala suvlasnik manjinskih 37 % kapitala.

Zakonom dozvoljene vrednosti SO2 iznose 350 mikrograma po metru kubnom (μg/m³), a juče su u više navrata tokom dana izmerene prosečne vrednosti i do 1.969 mikrograma, odnosno precizirano je da je vazduh “jako zagađen” i da se ne preporučuje stanovništvu napuštanje stanova.

Prema javnim podacima, vazduh je na istoj lokaciji “jako zagađen” i PM10 česticama.

Merne stanice u Boru beleže prosečno zagađenje na svakih sat vremena, ali su trenutni pikovi zagađenja, procenjuje se, mnogo veći. U ponedeljak oko 13 sati, u centru grada i kod Tehničkog fakulteta u Boru, kod prolaznika je oštar gas izazvao otežano disanje i suzenje očiju.

Najgore je bilo u avgustu ove godine, kada su automatske merne stanice u gradskom parku izmerile prekomerno zagađenje čak 18 dana, a najveći pik zabeležen je 4. avgusta, kada je u vazduhu nad gradskim parkom SO2 bio prisutan više od 3.800 μg/m³, što je 11 puta više od dozvoljenog.

Zagađenje u Boru poslednje dve godine često prelazi dozvoljene granice, ali i pored najave gradske vlasti da će zagađivač krivično odgovarati, i najavljenih protesta, očigledno je da Ziđin ima zaštitu istitucija koje treba da reaguju.

Tim pre, jer se republiki ekološki inspektori i Ministarstvo ekologije ne oglašavaju povodom ovog, kako ocenjuju i vlast i opozicija, “ekološkog zločina nad stanovništvom”.

Predstavnici Ziđin najavili su tokom predizborne kampanje ove godine, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra rudartsva i enegretike Aleksandra Antića, da će od juna sprečiti izbacivanje štetnih gasova u vazduh. Nakon izbora, ispuštanje štetnih materija u Boru se nastavilo.

List Danas prenosi da će Aleksandar Anti koji je potpisao sporsazum sa Ziđinom, verovatno ostati na toj poziciji i u novoj Republičkoj Vladi.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U toku su radovi na uređenju Bora. Na red došao parking u ulici Jovana Dučića

Miloš Marković

Učenici generacije u Boru. Ponos grada na bilbordima

Miloš Marković

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X