ReportažaTema danaНекатегоризовано

Završena 29. Zlatna bućka Đerdapa u Tekiji

DONJI MILANOVAC (Jelena Bujdić Krečković, IST Media) – U dunavskoj varošici Tekiji, tik iza Đerdapskih Kazana ovog se vikenda bezuspešno tražilo mesto više. Nezvanično svetsko prvenstvo u lovu somu bućkom i ove godine privuklo je brojne ribolovce i njihove navijače, pa je tokom 29. „Zlatne bućke Đerdapa“ sa 2,5 hiljade gostiju, ova ribarska varošica utrostručila broj stanovnika.

 

“Ovogodišnja „Zlatna bućka Đerdapa“ bila je međunarodnog karaktera i u njoj su učestvovali mađarski, rumunski, bugarski, hrvatski i ribolovci skoro iz čitave Srbije. Najbrojniji su bili ribolovci iz Kanjiže, bilo ih je iz Novog Sada, Subotice, Beograda, Šapca i naravno sa Dunava, iz Donjeg Milanovca, Kladova i Tekije koji su činili 35 posada.Samo takmičenje u lovu soma bućkom, ali i sve druge prateće manifestacije protekle su u redu, zadovoljni su takmičari, zadovoljni i mi kao organizatori” kaže predsednik Turističkog društva Tekija Nenad Lukić od koga saznajemo da je u Tekiji bio i ambasador Rumunije u Srbiji Daniel Banu koji je obišao rumunske takmičare i Tekijancima ponudio pomoć i saradnju vezano za prekogranične projekte.

 

Budućnost sportskog ribolova

 

Dečiji karneval i izbor najbolje maske, izbor najlepše okućnice, pionirski kup u sportskom ribolovu na kome je pobedio Atila Sabo iz Kanjiže, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, sportska takmičenja na plaži čine ovu tradicionalnu sportsko turističku manifestaciju čiji je najznačajniji deo ipal lov soma drevnom alaskom alatkom bućkom. Dva dana po šest sati takmičari provedu na vodi, da bi po povratku na obalu takmičarska komisija premerila ulov.

 

-Ovim metrom već 29 godina merim dužinu ulovljenih somova i čini mi se da je vreme da i metar i ja idemo u penziju. Biće to verovatno iduće godine, na 30. jubilarnoj bućki. – ispričao nam je legendarni Joca Krofna u pauzi imeđu dva merenja.

 

Najveći ulov - som od 126 cm

 

Za dva dana bućkanja 70 takmičara u 35 čamaca ulovilo je 56 somova koji su ukupno bili teški 195,5 kilograma. I u petak i u subotu Nedeljko Vladić iz Donjeg Milanovca i Ivica Jovanović iz Kraljeva ulovili su najveće primerke, prvog dana som koga su ulovili težio je 11,5 kilograma, drugog 12,95 kilograma i bio dug 126 cm, ali to nije bilo dovoljno za pobedu koja je Srećku Iliću i Raji Uroševiću iz Višnjice. Ova posada ulovila je pet somova teških ukupno 24,9 kilograma, dakle odlučivale su nijanse kako nam rekoše i takmičarskoj komisiji.Trećeplasirani je bio par Duško Rakić iz Kanjiže i Branislav Stanković iz Šapca sa ulovljenih pet somova, koji su težili 19,15 kilograma.

 

Biće bolje iduće godine, nadam se da će sledeće učešće na bućki doneti i prvo mesto. – rekao nam je Nedeljko Vladić koji je i ovog leta svoj godišnji odmor, živi i radi u Italiji, usklađivao sa „Zlatnom bućkom Đerdapa“.

 

Od pobedničkog para iz Višnjice kojima je prvo takmičenje u Tekiji donelo i prvo mesto čuli smo da su zadovoljni, da je bućka zanimljivo takmičenje i da će rado ponovo doći. Trećeplasirani par se požalio da je drugog dana takmičenja riba slabije radila, ali da na takmičenje, organizaciju, tekiju i Tekijance nemaju zamerki. Bilo je odlično, jako smo zadovoljni, rekoše nam oni. Jedina pripadnica lepšeg pola koja je barabar sa muškarcima bućkala je Vojislava Mojsilović iz Titela koja je u đerdap stigla zajedno sa Stevanom Mićinim.

 

“Soma je ona ulovila, ne ja. Kod mene nije htelo ni da pipne” – reče Mićin, objašnjavajući da je on glavni „krivac“ što se Vojislava priključila bućkarošima, što je ona čekajući na red za merenje ulova potvrdila. Svojom vikinškom kacigom Nebojša Stanimirović iz Leskovca, živi duže od 40 godina u Švedskoj, bio je na meti fotoaparata i kamera.

 

-I previše sam zadovoljan, mada nije bilo baš lako tamo na vodi, potrebno je da imate iskustvo. Ali sve je super. – reče zadovoljni i nasmejani leskovački viking, priduružujući se velikom broju takmičara i gostiju koji su uživali u svakom trenutku provedenom u Tekiji.

 

Na 29. „Zlatnoj bućki Đerdapa“, kada se podvuče crta, ulovljeno je ukupno 56 somova koji su bili teški 195,5 kilograma. Sav višak ulova, budući da se radi o sportskom ribolovu, vraćen je u vodu, da sačeka 30. Jubilarno takmičenje. Do idućeg avgusta, otkrivaju nam organizatori biće gotovo monogrfija posvećena manifestaciji, a ozbiljno se razmišlja i o spomeniku bućki, ribarskom alatu koji je nepromenjen kroz vekove i danas koriste alase mameći iz dubina dunavske „brke“.

 

Poziranje s ulovom

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Najbolji student rudarskog fakulteta došao u Bor. Kaže da odgovorno rudarstvo ima perspektivu

Ist Media

Da li ste skoro nešto lepše videli u Boru? Tri škole dobile ekološki mural

Ist Media

SSP: Vlast urušava borsko zdravstvo upućujući radnike javnog sektora na sistematske preglede u privatne domove zdravlja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X