Završen poslednji veliki remont Topionice bakra

461 0

BOR, (IST Media) Poslednji veliki remont Topionice bakra u Boru, koja je počela da radi 1961. godine završen je juče, kada je počelo ponovno šaržiranje reaktora. Vrednost ovog posla, u kome je bilo angažovano 300 radnika i 25 različitih firmi procenjen je na 40 miliona dinara i 320.000 evra.

 

Uporedo sa ovim u Topionici, okončan je i remont u Fabrici sumporne kiseline koja je danas, takođe, počela da radi.

 

gotov remont

 

Kako nam je rekao Boban Todorović, direktor Topionice i rafinacije bakra, u toku je priprema svih metalurških agregata za start. Danas je prvi konvertor “nahranjen” bakrencem iz lonaca, a za četiri dana očekuju se i prve anode.

 

Osim na remont, koji je preduzet u cilju zaštite topioničkih agregata i obezbeđenja njihovog stabilnog rada u narednom periodu, Todorović se osvrnuo i na realizaciju najvećeg ekološkog projekta na Balkanu i u Evropi.

 

boban todorovich
Boban Todorović

“Trenutno je na gradilištu uposleno preko 300 radnika svih profila, od kojih 200 u neposrednoj proizvodnji i 120 u obezbeđenju gradilišta i nadzoru. Nakon završetka remonta u Topionici, obavićemo obuku svih naših ljudi koji će raditi u budućoj topionici. Obuka će biti u dva stepena – teoretska na Tehničkom fakultetu u Boru i na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, kao i obuka najboljih polaznika u nekoj topionici bakra u Evropi. Uporedo sa tim, radimo i projekte flotacije šljake i prečišćavanja svih otpadnih voda. Iduće godine u ovo vreme očekujemo završetak rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline, kada će početi hladne i tople probe svih metalurških agregeta i njihovo testiranje – naglasio je čelni čovek metalurškog preduzeća.

 

Vrednost “nove topionice” je preko 200 miliona evra. Dosad ugovoreni radovi “teški” su 223 miliona evra. Tačna vrednost investicija znaće se po završetku svih projekata koji se trenutno rade, ali se očekuje da neće preći pomenutu sumu.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X