KulturaНекатегоризовано

Završava se 7. Međunarodni pozorišni festival za decu

ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) “Nemušti jezik”, poslednju predstavu u konkurenciji za nagrade 7. Međunarodnog pozorišnog festivala za decu “Čar, čar, Zaječar”, deca su pozdravila burnim aplauzom a Nikolu Rakića, koji je dobio nagradu “Čar” za najboljeg glumca, ovacijama i povicima BRAVO!

 

Sedamdeset minuta igre pozorišne predstave za decu samo za laike je moglo biti ograničavajući faktor. Pomalo naviknuti da se dečje predstave igraju do 40 minuta jer „više od toga nije moguće držati pažnju dece“ ansambl Kruševačkog pozorišta je bacio pod noge. Briljantnu igru, koju su prikazali Kruševljani, deca su pratila sa punom pažnjom reagujući na pravim mestima, pokazujući na taj način da dobar komad za decu nema nikakvih formalnih ograničenja. Ako se tome doda i briljantan scenski govor, tako da je najmlađa publika mogla da čuje svaki izgovoreni glas na sceni, onda je rezultat, koji su glumci postogli sasvim očekivan.

 

Nemušti jezik

 

Tome treba dodati i sjajan tekst Miodraga Stanisavljevića, koji je uz pomoć glumaca u inscenaciju pretvorio reditelj Bojan Milosavljević. Ili kako kažu u Kruševačkom pozorištu „ovo je bajkovita priča zasnovana na slovenskoj mitologiji, gde preovladavaju motivi povezanosti sa prirodom, životinjskim i biljnim svetom, od čega je razumevanje govora životinja, ili “nemušti jezik” na prvom mestu. Uz sjajne glumačke uloge, bogate kostime i sjajnu scenografiju, ovo je prelepo ispričana priča za decu .”

 

I zaista jeste tako bilo. Pozorište za decu u punom smislu te reči. U paleti sjajnih tumačenja žiri u sastavu Dragana Jovanović, Dragana Mladenović Veljković i Milutin Vešković, inače glumci zaječarskog pozorišta, dodelio je nagradu “Čar”, Nikoli Rakiću za ulogu Gaše.

 

“Uvek su deca pažljiva kad igramo ovu predstavu, iako traje 70 minuta, jer je pre svega dobar tekst Miodraga Stanisavljevića, a u pitanju je srpska narodna bajka što bi mogao biti recept za dobru predstavu”, kaže Rakić. Na konstatciju novinara da je publika čula I sjajan scenski govor Rakić kaže: ”Hvala na toj konstatciji, tim više jer se radi o stihu u kom ima dosta arhaizama što je obogatilo tekst. Pored toga ima puno onomatopeja što je svakako razumljivo deci. Igrati za decu za mene je isto kao I igrati za odrasle, tu nema neke velike razlike. Kada radite predano I pošteno ne treba praviti tu razliku. ”

 

7. Međunarodni pozorišni festival za decu „Čar, čar, Zaječar“ završava se večeras dodelom nagrada. U čast nagrađenih Pozorište timočke krajine „Zoran Radmilović“ i Dečji centar iz Zaječara izvešće “Autobiografiju” Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Selena Ristić Vitomirović.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

NAJAVA: Predstava “Tašta ne prašta” 1. marta u bioskopu “Zvezda”

Ist Media

NAJAVA: Muzičko-scenski recital KUD-a Bor „Vinogorje moje rujno“

Ist Media

U petak gošća Narodne biblioteke autorka romana “Meduze žive zauvek: dok ih ne uhvate”

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X