DruštvoTema danaНекатегоризовано

Zatamnjena stakla jedino uz atest

SRBIJA – Vozači koji na svojim automobilima imaju ili žele da stave tamne folije na stakla, tehnički pregled će moći da prođu jedino ukoliko za njih imaju atest. Ukoliko nemaju, moraće da ih skinu.

 

Prema odredbama novih pravilnika o standardizaciji vozila, koji doprinosi bezbednosti saobraćaja, i dalje se može zatamniti 100 odsto zadnjeg dela automobila, dok vozačeva i suvozačeva strana mogu biti zatamnjene 30 odsto.

 

Međutim, pitanje je da li će stakla automobila na koji su zalepljene folije proći ispitivanje.

 

Kako je za RTS rekao Milan Božić, iz Auto-moto saveza Srbije, on savetuje da je pre postavljanja folija potrebno dobro se raspitati da li su folije atestirane ili ne, i da li će moći da prođu ispitivanje o protoku svetla koje je propisano.

auto tamna folijaDa bi se prošlo ispitivanje, neophodno je da se od ovlašćenog uvoznika automobila dobije saglasnost za lepljenje folija na stakla automobila.

Neki predstavnici proizvođača daju ovu saglasnost besplatno, drugi naplaćuju simbolično, dok kod trećih košta i više od 100 evra.

 

Ovo predstavlja problem vlasnicima automobila marki koje nemaju predstavnike u Srbiji, pošto oni praktično ne mogu da dobiju saglasnost proizvođača.

 

Ispitivanje zatamnjenih stakala, odnosno stakala na koja je zalepljena folija, trenutno radi samo Centar za motorna vozila AMSS.

 

Takođe, vlasnici automobila sa zatamnjenim staklima neće moći da produže atest za uređaje za plin, ukoliko nisu regulisali atest za tamne folije na staklima. Isto se odnosi i za one sa kukom za vuču.

 

Automobili koji nemaju ateste za dodatne prepravke biće isključivani iz saobraćaja kao tehnički neispravna vozila, što takođe znači skidanje tablica i nove kazne.

 

(RTS)

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X