Zaštitite decu od nezdravih slatkiša i grickalica

1570 0

Asocijacija potrošača Srbije – APOS predstavila je rezultate istraživanja “Znamo li šta nam deca jedu?”, u kome je proveravano šta domaći proizvođači poručuju preko deklaracija, nutritivnih činjenica i zdravstvenih izjava na pakovanjima svojih proizvoda.

 

Istraživanjem je upoređeno ukupno deset pakovanja pet različitih proizvođača, a sve u cilju pomaganja roditeljima da pri izboru slatkiša i grickalica obrate pažnju na njihov sastav i izaberu prikladan proizvod. Kako bi potrošačima olakšali ovaj zadatak APOS je pripremio NUTRITIVNI SEMAFOR.

 

Za čitanje bila nam je potrebna lupa (koju nemate prilikom kupovine) jer su slova veoma sitna. Pojedini proizvođači su podatke prikazali na nepristupačnim mestima za čitanje, na ivicama proizvoda ili što je još gore na lepljenim sastavima. Neki se nisu potrudili da dati sastav i nutritivne činjenice učine čitljivim, zato što su koristili ambalažu koja je, na primer, sjajna, plave boje i slova su plava, što onemogućava iščitavanje. Ima proizvođača koji su dobro birali belu podlogu sa tamnim slovima koja su čitljiva. Zato su se svi potrudili sa natpisima na pakovanju da bi nas naveli da odaberemo upravo njihov proizvod: “posno””bez veštačkih boja i aroma””bez trans masti” i slično.

 

Brojčano prikazane vrednosti za transmasnih kiseline nijedan proizvođač nije naveo.

 

Analizirane su nutritivne činjenice u pet proizvoda slanih”gricklica”: “Smoki Smokić” “Čarobnjaci” “Još ribice”, “Booom flips” i “Tak ribice” , pet različitih proizvođača: Soko–Nada Štark Beograd; Swisslion -Takovo; Bambi-Banat; Pionir DOO Beograd; Jaffa AD Crvenka.

 

 

Prosečna energetska vrednost se kreće od 545 kcal do 448 kcal na 100 grama proizvoda. Sadržaj dodatih šećera u slanim ”gricklicama” je u opsegu 1,8 do 8,4 grama na 100 grama proizvoda. Količina ukupnih masti u ovim proizvodima kreće se od 18,5 do 30 grama na 100 grama proizvoda, zasićenih masni kiselina od 1,6 do 6,8g/100g proizvoda. Sradržaj soli je naveden kao je kao (Na) u tri od pet analiziranih proizvoda i kreće se od 0,8 do 1,2 g na100g rama proizvoda. Od pet anliziranih pakovanja proizvoda slanih”gricklica” proizvod ”Tak ribice” ima navedenu energetsku vrednost, sadržaj šešera, masti, zasićenih masnih kiselina (ZMK) i sadržaja (Na) po porciji i po komadu i prerečunat procenat od dnevnih energetskih potreba za energiju, šećere, masti, ZMK i Na u odnosu na preporučenu vrednost za zadravu, fiziološki uhranjenu odraslu osobu sa umerenom fizičkom aktivmišću. Proizvod ”Smoki” ima takođe preračunatu energetsku vrednost na pakovanju proizvoda po posluženju (25g), kao i sadržaj šećera, ukupnih masti, ZMK i dijetnih vlakana po posluženju (25g). Proizvod ”Još ribice” ima preračunatu energetsku vrednost po posluženju (25g) i po komadu, kao i sadržaj šećera, ukupnih masti, ZMK po posluženju (25g) i po komadu. Proizvodi ”Boom flips” i ”Čarobnjaci” nemaju prikazan sadržaj energije, sadržaj šećera, ukupnih masti, ZMK niti po posluženju (25g) niti po komadu.

 

Analizirane su nutritivne činjenice u pet proizvoda ”slatkiša”: “Sweeet” “Eurokrem blok” “Juhu” “Kidy” i “Munch 2pack” , sledećih proizvođača: Soko–Nada Štark Beograd; Swisslion-Takovo; Bambi-Banat; Pionir DOO Beograd; Jaffa AD Crvenka.

 

 

Proizvod “Eurokrem blok” ima jasno vidljve nutritivne činjenice na pakovanju proizvoda koje pokazuju energetsku vrednost, sadržaj proteina, ugljenih hidrta i ukupnih masti na 100g proizvoda, nema preračuna na posluženje. Prouzvod ”Juhu” ima prikazanu energetsku vrednost, ukupni sadražaj ugljenih hidrata, prostih šećera, masti i zasićenih masti, mlečnih masti, dijetnh vlakna, Na, vitamina B2, B12 i minerla Ca kako na 100g proizvoda tako i po posluženju. Proizvod ”Kidy” predstvlja energetsku vrednost na 100g proizvoda i na posluženje (30g), a sadržaj šećera, masti i (Na) je prikazan na 100g. (Veoma nejasno i na mestima pregiba). Proizvod ”Sweet” ima navedenu energetsku vrednost po pakovanju (38g) i izrženu kao procenta dnevnih energtskih potreba za odrasle. Proizvod ”Munch2pack” nema prikazane nutritivne činjenice na pakovanju proizvoda. Prosečna energetska vrednost četiri od pet analiziranih slatkih proizvoda kreće se od 489kcal/100g do 538kcal/100g, sadržaj prostih šećera je naveden u samo dva analizirana proizvoda od ukupno pet i iznosi 36,6g/100g i 59,0g/100g. Sadržaj ukupnih masti naveden je u tri od pet anliziranih proizvoda i kreće se od 24,7g/100g do 32,6g/100g, ZMK navedene su dva proizvoda i iznose 8,0g/100g i 18,7g/100g. Sadržaj natrijuma naveden je u dva od pet analiziranh slatkih proizvoda i kreće se 0d 0,095g do0,112g/100g proizvoda.

 

Kako saznajemo iz APOS-a dok čekaju nove pravilnike o deklarisanju, kao i to da navođenje nutritivnih činjenica, isticanje alergena bude obaveza proizvođača, oni proveravaju koji to čine dobrovoljno i u kojoj meri.

 

Za potrebe ovog istraživanja proizvode su u prodavnicam birala deca uzrasta od 1 do 8 godina, izdvojeni su proizvodi onih proizvođača koji imaju obe grupe proizvoda, dakle „slaniše” i „slatkiše”.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X