“Zaštita” odlazi u istoriju, imovina RTB u rukama Inexa

1030 0

BOR (IST Media) Preduzeće “Zaštita” iz Bora, koja je više decenija obezbeđivalo imovinu RTB-a Bor, a od 1990. poslovala kao izdvojeno preduzeće, otišla je u stečaj, a iz stečaja u likvidaciju. 

 

Umesto “Zaštite”, poslove čuvanja imovine borskog kombinata bakra preuzelo je privatno preduzeće iz Beograda “INEX PLUS”, iz koga su uveravali radnike da će za sve koji zadovoljavaju kriterijume potrebne za licencu, biti mesta u novoj firmi.

 

zastita2

Neizvesnost i komešanje novih/starih radnika pred “Zaštitom”

 

Ipak, odd gotovo 360 radnika, koliko ih je bilo zaposleno u “Zaštiti”, mnogima “Inex” nije produžio ugovor o radu, mada stari/novi direktor preduzeća Ivan Milosavljević kaže da se radi o malom broju ljudi koji su mimo svoje volje ostali bez posla, a da su neki svojevoljno odlučili da posao ne nastave u novoj firmi, pa čak nisu želeli ni da dođu na razgovor sa novim gazdama. Tačan broj novonezaposlenih Borana, još nije precizno utvrđen.

 

Milosavljević, kaže za IST Media da u novoj firmi deo radnika, koji nije dobio posao u “Inexu”, nema odgovarajuću školsku spremu, ili se protiv njih vodi postupak pred sudom, te ne mogu dobiti licencu koja je od 1. januara 2017. obavezna za sva privatna obezbeđenja. Bez posla su ostali i radnici sa viskom stručnom spremom.

 

zastita
Još samo logo odoleva

U pokušaju da iz centrale ove firme dobijemo detaljnije planove “Inex plus”, rečeno nam je da je osoba zadužena za medije na odmoru.

 

Smanjenjem broja zaposlenih otvara se pitanje budućeg kvaliteta obezbeđenja RTB, s obzrom na to da je reč o ogromnoj površini na kojoj se gotovo danonoćno dešavaju upadi i pokušaju krađe.

 

Milosavljević, međutim, najavljuje da će “Inex” uvesti neke nove metode koje do sada nisu primenjivane u čuvanju imovine RTB, pa će i suzbijanje gotovo svakodnevne kređe sekundarnih sirovina biti efikasnije.

 

Da podsetimo, kako preduzeće “Zaštita” Bor doo, prema Zakonu o privatizaciji, koji ne poznaje društveni kapital, nije privatizovano do kraja prošle godine, ono odlazi u likvidaciju, te je, u skladu sa tim, radnicima koji su bili u stalnom radnom odnosu, a kojih je oko 250, isplaćena otpremnina.

 

Vojkan Golubović, koji je donedavno radio u tadašnjoj “Zaštiti” i koji je imao hrabrosti da preko medija skrene pažnju na stanju u firmi, dobio je otkaz, baš kao i njegov kolega koji je rekao da sindikati “Zaštite” nikada nisu bili zainteresovani za sudbinu radnika.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X