Kultura

Zaječarci će već ove godine UŽIVATI u novom GRADSKOM HORU I FOLKLORU

ZAJEČAR, (IST Media) U Ustanovi Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović” u Zaječaru danas su predstavljeni planovi o formiranju gradskog hora i folklornog anambla a vršilac dužnosti direktora te ustanove, Vladimir Đuričić govorio je o značaju horskog pevanja i folklora koji treba da postanu, kako je rekao “nova žarišta kulture u Zaječaru”.

“Već krajem leta ili na jesen široj javnosti biće predstavljeni prvi plodovi rada hora i folklora koji se osnivaju na inicijativu gradonačelnika Zaječara Boška Ničića”, najavljeno je danas.

Direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac “ u Zaječaru, Stanoje Jovanović podsetio je na tradiciju horskog pevanja u gradu.

Prva pevačka varoška družina u Zaječaru formirana je još 1874. godine, dvadesetih godina prošlog veka nastao je veliki mešoviti hor od 50-tak članova, a posle drugog svetskog rata osnovan je mešoviti hor u okviru KUD-a “Milenko Brković Crni”.

“Mešoviti hor Grada Zaječara treba da nastavi ovu bogatu tradiciju i zato je dirigent hora, profesor muzike Maja Milenković pozvala sve zainteresovane Zaječarce koji vole da pevaju i imaju malo talenta, da dođu na audiciju koja će biti organizovana 31.marta od 11 h, u muzičkoj školi, rečeno je na konferenciji za novinare.

Rukovodilac omladinskog folklornog ansambla Grada Zaječara, Nenad Petković, rekao je da je na festivalima širom Srbije opšte prihvaćeno mišljenje da su najbolji čuvari narodne tradicije igrači i svirači iz Timočke krajine.

“Folklorni ansambl će na najboloji način reprezentovati kulturu i tradiciju grada Zaječara ali i Srbije, rekao je Petković i pozvao je sve zainteresovane od 15 do 30 godina da dođu na audiciju koja će 3. aprila od 20 sati biti održana u sali Pozorišta.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vladimir Đuričić je najavio da će naredne nedelje početi rad na novoj predstavi „Bizarno”.

“Novinari će o tome biti naknadno obavešteni kada dođe autor Željko Hubač, koji će postaviti predstavu zajedno sa rediteljem Zoranom Karajićem”, kazao je Đuričić.

Još je najavljeno da će najkasnije za dva meseca biti obnovljen repertoar sedam do osam dečjih predstava, kao i dve večernje.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

NAJAVA: Kamerni ansambl MONK pred Boranima. Ulaz besplatan

Ist Media

NAJAVA: U Biblioteci počinju radionice o nematerijalnom kulturnom nasleđu

Ist Media

Predstava PRISTANAK Ateljea 212 uskoro pred borskom publikom

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X