Zahtev novim vlastima da unaprede medije

422 0

BEOGRAD, Dvodnevni međunarodni skup o medijima koji je 20. septembra otvoren u Beogradu bio je prilika za novog ministra kulture i informisanja Bratislava Petkovića da ukaže na probleme u medijima koje su zatekle nove vlasti, poput nejasnog vlasništva i nerešenih slučajeva napada na novinare, kao i na spremnost da se ti problemi rešavaju. Kao odgovor je stigla jasna poruka da se od novih vlasti očekuju konkretni koraci, a ne samo deklarativna posvećenost poboljšanju medijske situacije.

 

Predstavnica za slobodu medija misije Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) Dunja Mijatović najavila je da će njena kancelarija biti oštar kritičar ukoliko mere budu izostale, a šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je podsetio da se poboljšanje situacije u medijima očekuje i u Briselu, koji je to postavio i kao jedan od prioriteta za procenu napretka zemalja kandidata za pristupanje.

 

 

Na skupu „Glavni izazovi za slobodu medija u jugoistočnoj Evropi – kreiranje politike za budućnost“ u organizaciji OEBS-a Dunja Mijatović je izjavila da su predstavnici vlasti u Srbiji izrazili spremnost da sprovedu reforme u medijskoj sferi, ali da su potrebni konkretni koraci koji će pokazati da mediji u Srbiji napreduju.

 

Ona je na konferenciji za novinare rekla da će njena kancelarija kritikovati vlasti u Srbiji na najglasniji mogući način, ako ne bude ispunjeno ono što je dogovoreno, kako bi se ostvario pomak u medijskoj sferi.

 

„Ako vidimo da nema pomaka, neću imati problema da kažem da to nije put kojim Srbija treba da ide“, rekla je Dunja Mijatović i dodala da će OEBS pomoći u izradi medijskih zakona i redefinisanju medijske strategije.

 

Ona je dodala da je od sagovornika u Beogradu dobila uveravanja da postoji politička volja da se problemi u oblasti medija reše i da se usvoje zakoni koji će omogućiti uspostavljanje zdrave medijske sredine u Srbiji.

 

Komentarišući rad javnog medijskog servisa u Srbiji, Dunja Mijatović je ocenila da njegova nezavisnost nije moguća bez podrške države u nalaženju najboljeg načina finansiranja, i to takvog koji će omogućiti njegov nezavistan rad.

 

„Republika Srbija ne može krenuti napred bez jakog i nezavnisnog javnog servisa. Potrebno je da taj servis bude zvezda vodilja drugim medijima u profesionalnosti i nezavisnosti“, rekla je Dunja Mijatović.

 

Ona je ocenila da je finansiranje regionalnih javnih servisa čije je formiranje predviđeno medijskom strategijom, trenutno neizvodljivo i navela da je preporuka da se najpre uredi rad postojećeg javnog servisa, pa da se razmotri da li postoji potreba za regionalnim servisima.

 

Dežer: Cenzura i dalje postoji

 

Dežer je na skupu istakao da je Evropska komisija identifikovala više izazova u Srbiji koji se odnose na uticaj na medije kroz pravni sistem, nedostatak konkurencije i nedovoljnu zaštitu novinara.

 

Kako je naveo, politički pritisak na medije u Srbiji više nije tako direktan, ali da su mediji izloženi ekonomskom pritisku.

 

Prema njegovim rečima, u Srbiji je uspostavljen medijski pluralizam, ali to ne znači da nema cenzure.

 

On je dodao da je medijska strategija usvojena pre godinu dana, ali da se zbog duge izborne kampanje nije puno toga dogodilo na njenoj primeni.

 

„Zakonski okvir u Srbiji treba da eliminiše državno vlasništvo u medijima“, rekao je Dežer i dodao da je neophodna analiza medijske strategije, rešavanje problema naplate televizijske pretplate i regionalnih javnih servisa.

 

Dežer je kazao da se Srbija obavezala da će eliminisati državno vlasništvo u medijima, i da je taj proces započet, ali da nije jasno kako će se nastaviti.

 

„Očigledno je da će mediji čiji je osnivač državna uprava na neki način biti pod uticajem tog osnivača“, rekao je Dežer.

 

On je ukazao da u Srbiji još postoje povremeni napadi na novinare i podsetio da nisu rešena ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića, kao ni slučajevi Brankice Stanković i Dejana Anastasijevića.

 

Petković: Zatekli smo haos u medijima

 

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je da je nova Vlada Srbije u prvih 40 dana rada zatekla neuređen medijski prostor u kome se ne zna ko upravlja i ko su vlasnici medija.

 

Petković je kao primere problema naveo da je Radio-televizija Srbije (RTS) u krizi, da postoje nedovršeni zakonski projekti i da je nejasan državni udeo u vlasništvu pojedinih medija.

 

Prema njegovim rečima, javni medijski servis ima samo 30% naplate tv pretplate i do proleća bi trebalo da bude ustanovljen mehanizam koji će omogućiti veću naplatu.

 

„U prvom trenutku biće potrebna intervencija iz budžeta Srbije, da bi se spasao javni medijski servis, a postoje i druge opcije za povećanje naplate tv pretplate“, rekao je Petković.

 

Petković je kazao da će Vlada Srbije insistirati na uspostavljanju transparentnosti vlasništva u medijima, slobodi rada za novinare, rešavanju napada i ubistava novinara.

 

On je novinarima potvrdio da u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića postoji tim koji radi na izradi medijskih zakona, ali kako je rekao, to nije formalna radna grupa. Prema njegovim rečima, na izradi zakona pomažu savetnici predsednika Srbije novinarske i pravne struke i oni nemaju presudnu ulogu u donošenju i kreiranju tih propisa.

 

Petković je rekao da će Vlada Srbije insistirati na jačanju RTS-a Radio-televizije Vojvodine i rešavanju pitanja njihovog održivog i trajnog finansiranja, kao i jačanju njihove dopisničke mreže, ali bez regionalnih javnih servisa.

 

„Namera Vlade je da država postepeno izađe iz vlasništva u medijima, i da se uvede obavezna transparentnost, a među tim ciljevima je i pažljivo redefinisanje medijske strategije i usvajanje paketa medijskih zakona“, rekao je Petković.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X