Društvo

Zabrinjavajući podaci o BEZBEDNOSTI DECE U BORU. Policiji se sugeriše da prati Fejsbuk profile nasilnika

BOR, (brate.rs) Oko 10 procenata borskih osnovaca i srednjoškolaca se izjasnilo da se fizičko nasilje dešava više puta dnevno, od čega čak 41 procenat kaže da možda jednom mesečno nasilju i prisustvuje.

Ovo je deo rezultata istraživanja koje su od oktobra prošle godine do maja 2019. godine sa oko 800 učenika sproveli Dobrovoljno društvo za prevenciju i pomoć u vanrednim situacijama “12 april” i Međunarodna bezbednosna asocijacija Srbija kroz program “Bezbednost mladih Bora – znanjem do bezbednosti 2018-2019” i uz podršku gradske uprave Bora.

Prema rezultatima ankete, čak 24 procenta učenika se ne oseća bezbedno u školi, dok se bezbednim oseća njih 75 procenta. Blizu 30 procenata se izjasnilo da koristi alkohol, oko 15 procenata konzumira cigarete, a 7,5 procenta je do sada konzumiralo marihuanu.

Istraživanja pokazuju i da čak 14 procenata zna ko su dileri narkotika ali 34 procenta ih ne bi prijavili policiji iz straha za svoju bezbednost. To bi učinili njih 26 odsto.

Izveštaj ankete o bezbednosti na internetu pokazuje da uznemiravanje, maltretiranje i insistiranje na prijateljstvu doživljava često čak 16 procenata a 34 procenata retko dospeva u takvu neprijatnu situaciju. Ohrabruje da bi 81 procenat učenika prijavio uznemiravanje dok 18 procenta ne bi.

Kako bi se preventivno delovalo protiv nasilja u školama date su određene preporuke, pa se od Školske uprave grada Bora predlaže osnaživanje rada pedagoga, psihologa i nastavnika sa decom, podsticanje učenika da prijavljuju nasilje razrednim starešinama i drugim nastavnicima u koje učenici imaju poverenja, ali i da se poveća saradnja sa Policijskom upravom grada Bora, Centrom za socijalni rad i odeljenja za mlade opštinske uprave grada Bora.

Preporuka policiji je da poveća broj školskih policajaca, da prati FB profile lica i učenika koji vrše nasilje po prijavi roditelja, psihologa ili nastavnika, ali i da sprovedu kampanje na približavanju policije i učenika

Centru za Socijalni rad se preporučuje da pojača rad socijalnih radnika čija je oblast delovanja vršnjačko nasilje.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Povređena dva učenika na osvetljenim pešakim prelazima kod škola!

Ist Media

Gimnazijalci prikupljaju novac za novogodišne paketiće namenjenih socijalno ugroženoj deci

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X