Zabrinjavajući podaci o BEZBEDNOSTI DECE U BORU. Policiji se sugeriše da prati Fejsbuk profile nasilnika

1221 0
BOR, (brate.rs) Oko 10 procenata borskih osnovaca i srednjoškolaca se izjasnilo da se fizičko nasilje dešava više puta dnevno, od čega čak 41 procenat kaže da možda jednom mesečno nasilju i prisustvuje.

Ovo je deo rezultata istraživanja koje su od oktobra prošle godine do maja 2019. godine sa oko 800 učenika sproveli Dobrovoljno društvo za prevenciju i pomoć u vanrednim situacijama “12 april” i Međunarodna bezbednosna asocijacija Srbija kroz program “Bezbednost mladih Bora – znanjem do bezbednosti 2018-2019” i uz podršku gradske uprave Bora.

Prema rezultatima ankete, čak 24 procenta učenika se ne oseća bezbedno u školi, dok se bezbednim oseća njih 75 procenta. Blizu 30 procenata se izjasnilo da koristi alkohol, oko 15 procenata konzumira cigarete, a 7,5 procenta je do sada konzumiralo marihuanu.

Istraživanja pokazuju i da čak 14 procenata zna ko su dileri narkotika ali 34 procenta ih ne bi prijavili policiji iz straha za svoju bezbednost. To bi učinili njih 26 odsto.

Izveštaj ankete o bezbednosti na internetu pokazuje da uznemiravanje, maltretiranje i insistiranje na prijateljstvu doživljava često čak 16 procenata a 34 procenata retko dospeva u takvu neprijatnu situaciju. Ohrabruje da bi 81 procenat učenika prijavio uznemiravanje dok 18 procenta ne bi.

Kako bi se preventivno delovalo protiv nasilja u školama date su određene preporuke, pa se od Školske uprave grada Bora predlaže osnaživanje rada pedagoga, psihologa i nastavnika sa decom, podsticanje učenika da prijavljuju nasilje razrednim starešinama i drugim nastavnicima u koje učenici imaju poverenja, ali i da se poveća saradnja sa Policijskom upravom grada Bora, Centrom za socijalni rad i odeljenja za mlade opštinske uprave grada Bora.

Preporuka policiji je da poveća broj školskih policajaca, da prati FB profile lica i učenika koji vrše nasilje po prijavi roditelja, psihologa ili nastavnika, ali i da sprovedu kampanje na približavanju policije i učenika

Centru za Socijalni rad se preporučuje da pojača rad socijalnih radnika čija je oblast delovanja vršnjačko nasilje.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

博尔市进行积极污染测量

Piše - 6. June 2019. 0
博尔市管理局议员在大会会议上获悉,该市空气污染测量站将加强污染测量,并于   Brestovacka河(布列斯托瓦慈河)里将安装测量水中重金属含量的装置。 该信息来源于生态部,因为反对派抱怨博尔市污染增加,并且Brestovac镇(布列斯托瓦慈镇)居民怀疑Cukaru Peki矿山通过的河流中重金属被排放。   Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Lost and found festival (Video)

Piše - 26. July 2016. 0
BOR, (IST Media) – Prvi “pilot” festival “Lost and Found” održan je minulog vikenda na napuštenim bazenima u Brestovačkoj banji. Bio…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X