Zabrinjavajuće: Za devet godina 7.000 Borana manje

422 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) U prvih sedam meseci ove godine u opštini Bor rođeno je 234 beba, dok je u istom periodu u knjigu umrlih upisano 366 osoba.

 

Prirodni priraštaj u Istočnoj Srbiji u konstantnom je padu već više od četiri decenije, ipak situacija iz godine u godinu sve je gora. Tako je prethodne godine na teritoriji opštine Bor rođeno 459 osoba, a umrlo ih je za 70 više, odnosno 521 osoba.

 

U opštini Bor, između dva popisa u periodu od devet godina (2002-2011) broj stanovnika smanjen je za 7.000 i prema popisu iz 2011. godine u opštini Bor živi 48.65 stanovnika.

 

bebe

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku godišnje u Srbiji “nestane” opština veličine Negotina, budući da se broj stanovnika svake godine smanjuje za oko 35.000.

 

Iako se sve manji broj parova odlučuje za potomstvo, a posebno na rađanje drugog ili pak trećeg deteta, u Srbiji se umesto o dodatnim olakšicama za buduće roditelje, danas govori o ukidanju povrata PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe. Osim toga, mnogi poslodavci gotovo potpuno javno traže od žena da se odluče između karijere i materinstva, a nezaobilazna pitanja pri razgovorima za posao, iako zakonom zabranjena, jesu ona o porodičnom stanju.

 

Prosečna starost Srba u 2015. godini iznosila je 42,7 godina. Situacija je najgora u zaječarskoj oblasti, gde živi najveći broj starijih od 65 godina (26,1 odsto) i najmanji broj mlađih od 15 (11,6 odsto).

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X