Zabrinjavajuće: Za devet godina 7.000 Borana manje

557 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) U prvih sedam meseci ove godine u opštini Bor rođeno je 234 beba, dok je u istom periodu u knjigu umrlih upisano 366 osoba.

 

Prirodni priraštaj u Istočnoj Srbiji u konstantnom je padu već više od četiri decenije, ipak situacija iz godine u godinu sve je gora. Tako je prethodne godine na teritoriji opštine Bor rođeno 459 osoba, a umrlo ih je za 70 više, odnosno 521 osoba.

 

U opštini Bor, između dva popisa u periodu od devet godina (2002-2011) broj stanovnika smanjen je za 7.000 i prema popisu iz 2011. godine u opštini Bor živi 48.65 stanovnika.

 

bebe

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku godišnje u Srbiji „nestane“ opština veličine Negotina, budući da se broj stanovnika svake godine smanjuje za oko 35.000.

 

Iako se sve manji broj parova odlučuje za potomstvo, a posebno na rađanje drugog ili pak trećeg deteta, u Srbiji se umesto o dodatnim olakšicama za buduće roditelje, danas govori o ukidanju povrata PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe. Osim toga, mnogi poslodavci gotovo potpuno javno traže od žena da se odluče između karijere i materinstva, a nezaobilazna pitanja pri razgovorima za posao, iako zakonom zabranjena, jesu ona o porodičnom stanju.

 

Prosečna starost Srba u 2015. godini iznosila je 42,7 godina. Situacija je najgora u zaječarskoj oblasti, gde živi najveći broj starijih od 65 godina (26,1 odsto) i najmanji broj mlađih od 15 (11,6 odsto).

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X