Za pokretanje rudnika kod Žagubice potrebno 177 miliona dolara

270 0

BOR, (IST Media) Za pokretanje prvog rudnika zlata u Srbiji, u blizini opštine Žagubica, biće potrebno 177 miliona američkih dolara, pokazuju preliminarne ekonomske procene, koje je za Projekat zlata Timok sastavila nezavisna kompanija AMEC iz Perta u Australiji.

 

„Očekuje se da će za potencijalnu investiciju pokretanja prvog rudnika zlata u Srbiji biti potrebno 177 miliona američkih dolara, da će tokom svog radnog veka, preko ubiranja rudne rente budžet Republike Srbije prihodovati 38 miliona dolara, i da će biti zaposleno 250 ljudi“, navodi se u saopštenju kompanije koja se bavi geološkim istraživanjima „Avala Risorsis“ (Avala Resources).

 

Avala Resources DSC_0073

 

Studija procenjuje početni površinski kop prosečnog radnog veka od 8,4 godina sa godišnjom proizvodnjom od 2,5 tona zlata u koncentratu, koristeći standardnu tehnologiju flotacije.

 

Projekat takođe zahteva, otprilike, dve godine ulaganja u infrastrukturu nakon dobijanja svih potrebnih dozvola i zakonskih regulativa u vezi sa zaštitom životne sredine.

 

“Naš cilj u vezi sa  objavljenom procenom jeste da pokažemo da je projekat potencijalno ekonomičan i da ukažemo na delove projekta koji zahtevaju dodatni posao “, rekao je direktor kompanije „Avala Resources“ Šon Heson (Sean Hasson).

 

“Nama je jasno da ćemo morati da uložimo dodatni napor radi unapređivanja iskorišćenja zlata iz finalnog koncentrata“, dodao je on.

 

Direktor kompanije ukazuje na to da je projekat najosetljiviji na iskorišćenje zlata, kao i tržišnu cenu zlata, i dodaje: „Iako ne možemo da utičemo na cenu zlata – možemo da radimo na poboljšanju iskorišćenja zlata“.

 

Menadžer istraživanja kompanije “Avala Resources“, Džastin van der Torn (Justin van der Toorn),  naglašava da je kompanija, od 2010. godine do sada, u istraživačke radove na Projektu zlata Timok uložila preko 160 miliona američkih dolara.

 

“Srbija trenutno ima najbolju klimu u regionu za investicije u razvoj novih rudarskih projekata, tako da mi ohrabrujemo napore srpske Vlade da sprovodi politiku otvorenosti prema novim investicijama. Pri tome se najviše zahvaljujemo lokalnim vlastima i Safetu Pavloviću, predsedniku opštine Žagubica, koji je pružio ogromnu podršku našem projektu”, kaže Justin van der Toorn.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X