Društvo

Za onlajn nastavu u Boru čeka se odobrenje Ministarstva prosvete

BOR – Lokalni štab za vanredne situacije izdao naredbu kojom se od utorka (24. novembra) ograničava radno vreme barova, kafića, restorana, klubova, kladionica i tržnih centara do 18 časova.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, izdate su preproruke da osnovne škole od 24. novembra, od petog do osmog razreda, organizuju onlajn nastavu, a niži razredi bi trebalo da redovnu nastavu obavljaju u skladu sa mogućnostima i epidemiološkom situacijom.

Za prelazak na onlajn nastavu od utorka 24. novembra do 4. decembra, preporuka je izdata i svim borskim srednjim školama.

Juče je objavljeno da zbog infekcije korona virusom ili boravka u samoizolaciji usled porodičnih kontakata, nastavu ne pohađa 245 učenika.

O preporukama biće obavešteno Ministarstvo prosvete i obrazovanja, i one će stupiti na snagu kada dobijemo saglasnost da se one sprovedu. Verujemo da će se to brzo dogoditi, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Štab je preporučio da se u ustanovama i preduzećima čiji je osnivač grad Bor zaposlenima omogući rad od kuće, i to svuda gde to radni proces dozvoljava. Preporuka iste sadržine upućena je i ostalim poslodavcima u Boru.

Dr Vesna Radosavljević, direktorka borskog Doma zdravlja, naglasila je da je juče u kovid ambulanti obavljeno 92 pregleda, da je testirano 45 ljudi i registrovano 17 novih slučajeva pozitivnih na virus. Sedmoro pacijenata je u međuvremenu izlečeno.

Na današnji dan ukupno je 506 pacijenata pozitivno na virus. U Domu zdravlja je 21 lice pozitivno, od čega je osam doktora i dva nemedicinska radnika, dok su ostali zaraženi medicinski tehničari, rekla je dr Radosavljević.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice trenutno je hospitalizovan 71 bolesnik, od čega je 37 pozitivno a četvoro je na respiratorima.

Problem nam stvara to što su čak 62 zdravstvena radnika van stroj, 41 je pozitivan a 21 u izolaciji zbog kontakata sa pozitivnim osobama. Sve to otežava naš proces rada i iziskuje dodatan napor. Zato, molim vas da prvo pomognete sebi, a samim tim ćete pomoći i nama da ovu situaciju uvedemo u mirnije tokove, apeluje dr Joksimović.

U borskoj bolnici ima šest respiratora a dr Joksimović naglašava da, ukoliko bude potrebe, biće napravljen plan da niko ne ostane bez pomoći.

Nemojmo da testiramo zdravstveni sistem do krajnjih granica izdržljivosti. Juče smo imali 65 ambulantnih pregleda u bolnici, prekjuče 75, a dan ranije 99. To je veliki pritisak. Za sada je sve pod kontrolom, još uvek imamo i ljudskih resusrsa, prostora i aparata, ali nemojmo neodgovornim ponašanjem da dovodimo u pitanje dokle te granice mogu da se izdrže, kaže dr Joksimović.

Prema podacima iznetim na sednici Štaba, zbog situacije sa korona virsom u JKP “Toplana” je trenutno devet osoba van pogona. U JKP “Vodovod” je dvoje pozitivnih radnika, 12 ih je u izolaciji, dok je jedan radnik preminuo.

Ništa bolja situacija nije ni u JKP “3.oktobar” gde su dva radnika pozitivna dok ih je devet u izolaciji. U Gradskoj upravi je devet radnika pozitivno na virus a samoizolovanih je pet.

U policijskoj upravi u Boru je šest službenika pozitivnih na kovid-19, četvoro je u samoizolaciji a u Vatrogasnoj stanici je četvoro pozitivnih.

Bor DSC_8203

Ponovo je skrenuta pažnja da se u “radničkim autobusima” putnici ne pridržavaju mera nošenja zaštitnih maski, a to je najbolje ilustrovao predstavnik kompanije “Ziđin Mining” Saša Perišić, koji je naglasio da se disciplinski postupak za nepoštovanje mera vodi protiv više od 100 zaposlenih.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Povređena dva učenika na osvetljenim pešakim prelazima kod škola!

Ist Media

Gimnazijalci prikupljaju novac za novogodišne paketiće namenjenih socijalno ugroženoj deci

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X