Za onlajn nastavu u Boru čeka se odobrenje Ministarstva prosvete

69 0

BOR – Lokalni štab za vanredne situacije izdao naredbu kojom se od utorka (24. novembra) ograničava radno vreme barova, kafića, restorana, klubova, kladionica i tržnih centara do 18 časova.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, izdate su preproruke da osnovne škole od 24. novembra, od petog do osmog razreda, organizuju onlajn nastavu, a niži razredi bi trebalo da redovnu nastavu obavljaju u skladu sa mogućnostima i epidemiološkom situacijom.

Za prelazak na onlajn nastavu od utorka 24. novembra do 4. decembra, preporuka je izdata i svim borskim srednjim školama.

Juče je objavljeno da zbog infekcije korona virusom ili boravka u samoizolaciji usled porodičnih kontakata, nastavu ne pohađa 245 učenika.

O preporukama biće obavešteno Ministarstvo prosvete i obrazovanja, i one će stupiti na snagu kada dobijemo saglasnost da se one sprovedu. Verujemo da će se to brzo dogoditi, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Štab je preporučio da se u ustanovama i preduzećima čiji je osnivač grad Bor zaposlenima omogući rad od kuće, i to svuda gde to radni proces dozvoljava. Preporuka iste sadržine upućena je i ostalim poslodavcima u Boru.

Dr Vesna Radosavljević, direktorka borskog Doma zdravlja, naglasila je da je juče u kovid ambulanti obavljeno 92 pregleda, da je testirano 45 ljudi i registrovano 17 novih slučajeva pozitivnih na virus. Sedmoro pacijenata je u međuvremenu izlečeno.

Na današnji dan ukupno je 506 pacijenata pozitivno na virus. U Domu zdravlja je 21 lice pozitivno, od čega je osam doktora i dva nemedicinska radnika, dok su ostali zaraženi medicinski tehničari, rekla je dr Radosavljević.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice trenutno je hospitalizovan 71 bolesnik, od čega je 37 pozitivno a četvoro je na respiratorima.

Problem nam stvara to što su čak 62 zdravstvena radnika van stroj, 41 je pozitivan a 21 u izolaciji zbog kontakata sa pozitivnim osobama. Sve to otežava naš proces rada i iziskuje dodatan napor. Zato, molim vas da prvo pomognete sebi, a samim tim ćete pomoći i nama da ovu situaciju uvedemo u mirnije tokove, apeluje dr Joksimović.

U borskoj bolnici ima šest respiratora a dr Joksimović naglašava da, ukoliko bude potrebe, biće napravljen plan da niko ne ostane bez pomoći.

Nemojmo da testiramo zdravstveni sistem do krajnjih granica izdržljivosti. Juče smo imali 65 ambulantnih pregleda u bolnici, prekjuče 75, a dan ranije 99. To je veliki pritisak. Za sada je sve pod kontrolom, još uvek imamo i ljudskih resusrsa, prostora i aparata, ali nemojmo neodgovornim ponašanjem da dovodimo u pitanje dokle te granice mogu da se izdrže, kaže dr Joksimović.

Prema podacima iznetim na sednici Štaba, zbog situacije sa korona virsom u JKP „Toplana“ je trenutno devet osoba van pogona. U JKP „Vodovod“ je dvoje pozitivnih radnika, 12 ih je u izolaciji, dok je jedan radnik preminuo.

Ništa bolja situacija nije ni u JKP „3.oktobar“ gde su dva radnika pozitivna dok ih je devet u izolaciji. U Gradskoj upravi je devet radnika pozitivno na virus a samoizolovanih je pet.

U policijskoj upravi u Boru je šest službenika pozitivnih na kovid-19, četvoro je u samoizolaciji a u Vatrogasnoj stanici je četvoro pozitivnih.

Bor DSC_8203

Ponovo je skrenuta pažnja da se u „radničkim autobusima“ putnici ne pridržavaju mera nošenja zaštitnih maski, a to je najbolje ilustrovao predstavnik kompanije „Ziđin Mining“ Saša Perišić, koji je naglasio da se disciplinski postupak za nepoštovanje mera vodi protiv više od 100 zaposlenih.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X