Za novu topionicu – novo zaduženje. Vrednost projekta skočila na 301,8 milion evra

330 0

BOR, (IST Media) Vlada Srbje odobrila je dodatno zaduženje Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor od 131,8 miliona evra za rekonstrukciju topionice bakra i izgradnju fabrike sumporne kiseline, čime je vredost ovog projekta povećana na oko 301,8 miliona evra, saopštila je danas ova kompanija.

 

RTB obećava: Topionica bakra gotova do kraja godine

 

Kako se navodi u u zaključku Vlade Srbije, koji je medijima preneo zamenik generalnog direktora RTB Milinko Živković, Basen Bor će nova sredstva obezbediti „dodatnim zaduženjem ili avansnom prodajom bakra i drugih metala iz postojećih ležišta raskrivke u Boru i Majdanpeku“.

 

„Za topionicu i fabriku sumporne kiseline predivđeno je 210 miliona evra, a ostatak za izgradnju flotacije šljake, pogona za tretman otpadnih voda, energane, prateće infrastrukture, raznih taksi, carina i osiguranja“, izjavio je Živković.

 

On je objasnio da će se od iznosa novog zaduživanja, oko 40 miliona evra izdvojiti za nove projekte kanadske kompanije SNC Lavalin, koja gradi novu topionicu, a ostatak će biti za potrebe pratećih fabrike bez koje topionica ne bi mogla da radi.

 

„To je neophodno kako bi se dokazali i pokazali svi parametri zbog kojih se nova topionica gradi, kako bi iskorišćenje bakra bilo 98 a sumpor-dioksida 98,5 procenat“, napomenuo je Živković.

 

U RTB su napomenuli da će osnovni radovi po projektu „nova topionica“ biti završeni do kraja ove godine, i procenili da će u prvim mesecima 2014. početi da radi punim kapacitetom.

 

„Do kraja 2014, planira se da topionica preradi 300 hiljada tona koncentrata iz sopstvenih sirovina, a pun kapacitet i prerada 400 hiljada tona koncentrata godišnje očekuje se od 2016“, naveli su u borskoj kompaniji.

 

Radovi na novoj fabrici sumporne kiseline

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X