EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Za novu topionicu – novo zaduženje. Vrednost projekta skočila na 301,8 milion evra

BOR, (IST Media) Vlada Srbje odobrila je dodatno zaduženje Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor od 131,8 miliona evra za rekonstrukciju topionice bakra i izgradnju fabrike sumporne kiseline, čime je vredost ovog projekta povećana na oko 301,8 miliona evra, saopštila je danas ova kompanija.

 

RTB obećava: Topionica bakra gotova do kraja godine

 

Kako se navodi u u zaključku Vlade Srbije, koji je medijima preneo zamenik generalnog direktora RTB Milinko Živković, Basen Bor će nova sredstva obezbediti „dodatnim zaduženjem ili avansnom prodajom bakra i drugih metala iz postojećih ležišta raskrivke u Boru i Majdanpeku“.

 

„Za topionicu i fabriku sumporne kiseline predivđeno je 210 miliona evra, a ostatak za izgradnju flotacije šljake, pogona za tretman otpadnih voda, energane, prateće infrastrukture, raznih taksi, carina i osiguranja“, izjavio je Živković.

 

On je objasnio da će se od iznosa novog zaduživanja, oko 40 miliona evra izdvojiti za nove projekte kanadske kompanije SNC Lavalin, koja gradi novu topionicu, a ostatak će biti za potrebe pratećih fabrike bez koje topionica ne bi mogla da radi.

 

„To je neophodno kako bi se dokazali i pokazali svi parametri zbog kojih se nova topionica gradi, kako bi iskorišćenje bakra bilo 98 a sumpor-dioksida 98,5 procenat“, napomenuo je Živković.

 

U RTB su napomenuli da će osnovni radovi po projektu „nova topionica“ biti završeni do kraja ove godine, i procenili da će u prvim mesecima 2014. početi da radi punim kapacitetom.

 

„Do kraja 2014, planira se da topionica preradi 300 hiljada tona koncentrata iz sopstvenih sirovina, a pun kapacitet i prerada 400 hiljada tona koncentrata godišnje očekuje se od 2016“, naveli su u borskoj kompaniji.

 

Radovi na novoj fabrici sumporne kiseline

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ministarstvo finansija: Kineske firme najveći izvoznici Srbije sa 2,5 milijardi evra

Ist Media

Ziđin: U “Novom Cerovu” obustavljena proizvodnja zbog blokade puta. Većina radnika biće upućena na godišnji odmor

Ist Media

Nakon novog kolektivnog ugovora, osnovna zarada zaposlenih u Srbija Ziđin Koper veća za oko 16 odsto

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X