Društvo

Za dug Apotekarske ustanove od 4 MILIONA EVRA krivce traže i vlast i opozicija

Apotekarska ustanova Bor

BOR, (IST Media) Katastrofalno poslovanje Apotekarske ustanove sve građane Bora narednih trideset meseci  u ratama će koštati ukupno 354,4 miliona dinara (oko 4 miliona evra), koliko je ova ustanova ostala dužna firmi Phoenix Pharma za dugovanja nastala prethodnih desetak godina.

Odbornici gradske Skupštine, izglasali su rebalans budžeta kojim je otvorena nova budžetska pozicija kako bi se platio danak nesavesnom poslovanju. Ukoliko dug bude plaćen u predviđenom roku, Phoenix Pharma se obavezala da će gradu Boru otpisati kamatu u iznosu od 1,2 miliona evra.

Ovo, međutim, nije jedini dug “apotekarske”.

Svaki dan nam stižu tužbe za dugovanja Apotekarske ustanove i zato zahtevam da nadležni organi krenu da rade svoj deo posla, jer niko do sada nije odgovarao, zaključio je na sednici Skupštine gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je nedavno izjavio i da dugovi ove ustanove premašuju 600 miliona dinara.

Odbornik Vlaške narodne stranke Predrag Balašević, podsetio je da se poslednjih 10 godina znalo da će doći do ovakve situacije i konstatovao da je na zahtev države nekadašnjem RTB otpisan dug od 2,5 milijardi, a da država nije htela da stane iza duga ustanove, kao što se to očekivalo.

Janošević: Hoćemo imena onih koji su učestvovali u pljački veka

Odbornik Vlaške stranke “Most” Milivoje Janošević, zaključio je da je ranije Opština Bor imala uvid u to što se radilo u “apotekarskoj” i da su gradska, a ranije i opštinska vlast, krivi što se došlo do ove situacije, jer se uveravalo da će dug pokriti država.

Ćutali ste svi koji ste tada bili u vlasti, dok su istovremeno, u apotekarkoj, i pored teške situacije sebi dodeljivali novčane nagrade. Svi znate imena ko je kriv, ali ih ne pominjete. Tačno se zna ko je učestvovao u uništavanju “apotakerske”. Neko neće da pokrene postupak, i verujem da iza toga stoje političari, pošto je neko neko morao da stane iza tih ljudi koji su odgovorni. Svi vi koji vodite grad, morata de kažete ko je učestvovao u pljački veka, pozvao je Janošević.

Načelnica gradske uprave Ljubinka Jelić, potvrdila je da se prvobitnim dogovorima očekivalo da država stane iza duga “apotekara”

Nijednom se nije prestalo sa rešavanjem problema Apotekarske ustanove, i prvobitno je dugovanja trebalo da izmiri država. Međutim,  novim zakonom su sve obaveze apotekarskih ustanova prebačene na gradove kao njihove osnivače. Grad će tražiti ipak pomoć od države i mi smo to već uradili. U međuvremenu, protiv direktora, upravnih i nadzornih odbora Apotekarske ustanove Bor, podnete su krivične prijave, rekla je načelnica.

Milikić je istakao da je zahvaljujući države Bor oslobođen kamate, a o “težini duga” duga prema Phoenix Pharma, najbolje je ilustrovao činjenicom da se tim novcem dvaput mogao završiti vodovod do Metovnice, ili zameniti glavne gradske vodovodne cevi.

Kako bi se isplatio novac firmi Phoenix Pharma, odbornici su izglasali nove pozicije u budžetu.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X