Za dan rođenja Zorana Radmilovića, u pozorištu postavljena bista glumca

175 0
ZAJEČAR, (IST Media) Otkrivanjem biste Zorana Radmilovića, u zaječarskom teatru nastavljena  je tradicija obeležavanja 11.maja, dana rođenja ovog proslavljenog glumca.

Ispred gradske uprave okupljenje poštovaoce lika i dela Zorana Radmilovića pozdravila je zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić. Ona je  pohvalila pozorište jer je povećalo broj sopstvenih predstava i kulturnih manifestacija na području grada i istakla odličnu saradnju gradske uprave i ove ustanove.

Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta podsetio je da su, kako to obično u Srbiji biva, Zoranu u Zaječaru  pripale sve počasti nakon smrti.

„Ulica u kojoj  se nalazi njegova rodna kuća ponela je njegovo ime, podignut je spomenik kod biblioteke, ali je najveći spomenik Zoranu Radmiloviću pozorišni festival koji nosi njegovo ime i koji traje blizu tri decenije“, rekao je Đuričić.

Autor  biste vajar Svetozar Mirkov je istakao da je povod da se bavi likom i delom Zorana Radmilovića bio pozivni konkurs, koji je raspisao grad Zaječar. Iako njegovo rešenje figure slavnog glumca nije izabrano, on je nastavio da se bavi studijom Zoranovog lika na likovnoj koloniji Gamzigrad, gde je pozvan posle nekoliko godina i tamo jer izradio bistu.

,,Sticajem okolnosti, to je video direktor teatra  koji je u tome prepoznao ono što je potrebno pozorištu” naglasio je Mirkov.

Prijatelj i savremenik Zorana Radmilovića Milan Caci Mihailović ispričao  je nekoliko anegdota vezanih za slavnog glumca i istakao da je imao sreću da od svog prvog koraka u pozorištu, čudesnom ateljeu 212, bude sa njim na sceni. Od Kralja Ibija, Molijera, Radovana, preko predstava ,,Santa Marija dela salute”, ,,Oj Srbijo nigde lada nema”, do Pekićeve “Korešpodencije” .

,,Ni jedan čovek koji je postojao nije umro  već se pretvorio u svetlost. Ako je iko svetlost, onda je to Zoran Radmilović. I posle toliko godina, Zaječarac Zoran Radmilović prisutan je na jedan poseban način, svakodnevno, iz sve snage , isto onako kako je igrao. Radmilović je svetlost koja ne dozvoljava sećanju i najlepšim uspomenama da počnu da blede, istakao je Caci Mihailović.

Bistu Zorana Radmilovića zajednički  su otkrili Marina Milić, Svetozar Mirkov i Milan Caci Mihailović.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X