Vujović: Dovoljno je i smanjenje plata i penzija od 10 odsto

381 0

ministar finansija dussan vujovichBEOGRAD, (Beta) – Ministar finansija Srbije Dušan Vujović ocenio je danas da je za planirano smanjenje budžetskog deficita dovoljno i smanjenje plata u javnom sektoru i penzija od 10 odsto.

 

Vujović je novinarima na okruglom stolu “Rebalans budžeta i akcizna roba” u Beogradu rekao da ne isključuje mogućnost da se nađe rešenje da smanjenje plata i penzija bude manje od 10 odsto i da te mere budu pošteđeni najugroženiji slojevi stanovništva.

 

“Smanjenje plata i penzija daće efekta uz ostale jače mere. Ne možemo da rešavamo probleme samo na jednom mestu, nego na svim mestima gde su problemi nastali”, istakao je Vujović.

 

Kako je pojasnio, budžet ima probleme zbog pada naplate akciza i PDV-a i pogoršnja efikasnosti administracije, a najvažnija je reforma javnih preduzeća, kako bi od gubitnika postali dobitnici.

 

Vujović je kazao da očekuje podršku Međunarodnog monetarnog fonda u sprovođenju planiranim mera kojima će se obezbeđivati fiskalna stabilnost.

 

On je dodao da će premijer Srbije u naredna dva dana odlučiti koje mere su najprihvatljivije, kako bi se obezbedile uštede u budžetu od 700 miliona evra godišnje, što bi Srbiju stavilo na održivu putanju smanjivanja deficita i javnog duga i uspostavljanja kredibiliteta kod međunarodnih finansijskih i drugih institucija.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X