Ekonomija

Vučić: RTB, Železara, Azotara jačaće bruto domaći proizvod

BOR, (IST Media) Premijer Srbije Aleksandar Vučić, posetio je danas gradilište nove topionice Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, investicije čija je vrednost 250 miliona evra i čiji se završetak najavljuje za kraj godine. Topionica je jedan od najvećih ekoloških projekata poslednjih decenija, i na gradilištu je poslednjih meseci svakodnevno preko 700 radnika.

„Ponosim se što smo sa 250 miliona evra uspeli da sagradimo ovako vrednu fabriku. Nova topionica, čiji se početak rada očekuje do kraja godine je važna za bruto društveni proizvod (BDP) Srbije, jer će se godišnje zarađivati u proseku 12 miliona evra“, rekao je premijer Vučić.

 

Resize of topionica vuccich 20141112_141410

Prema njegovim rečima, ovaj profit će biti značajan za Bor i pet hiljada radnika RTB-a, ali da se mnogo očekuje i od drugih srpskih giganata.

Ekološki značaj nove topionice najbolje je opisao generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski, koji je obežao da će u krugu fabrike biti posađene kajsije, drvo koje je najosetljivije na zagađenje.

 

Resize of topionica vuccich 20141112_144736

Spaskovski: Nova topionica bez zagađenja. Biće zasađene kajsije, a za početak tu su breze 

Govoreći o budućem razvoju Srbije, premijer se osvrnuo na fabrike koje, kako je rekao, treba da budu značajan faktor u porastu BDP-a.

„Ako uspemo da povratimo industrijsku snagu smederevske „Železare“, Fabrike u Priboju, petrohemisjkog kompleksa, Azotare i MSK Kikinda, rast BDP će biti lakši i jednostavniji”, naznačio je on.

Vučić se osvrnuo da procene inače, kako je rekao, „skeptičnnog“ MMF-a koji u 2017. predviđa rast BDP Srbije od dva posto.

 

Resize of topionica vuccich 20141112_144946

„Za Srbiju sa uništenom privredom, bankarskim sistemom i velikom korupcijom, velika je stvar što ćemo u 2017. godini, kada se očekuje da javni dug dostigne 78 procenta BDP-a mi uspeti da taj dug smanjimo“, podvukao je Vučić.

On smatra, da bi se, ukoliko se držimo mera štednje, rast BDP-a mogao dogoditi i u 2016. godini.

„Mislim da je to za jedan mandat više nego što je iko mogao da očekuje“, kazao je on.

Na pitanje da li očekuje da se do kraja godine otvori prvo poglavlje pregovora sa Evropskom unijom, Vučić je rekao da je EU strateški cilj Srbije, ali da nikoga „nećemo da molimo“.

„Rekao sam evropskim zvaničnicima kojhi su ovih dana dolazili u Beograd da mi nikoga nećemo da molimo za dan početka pregovora“, kazao je premijer.

On kaže da Srbija od EU neće „milostinju i nečiju crkavicu“.

„Kada budemo ulazili u EU nećemo da budemo najsiromašniji njen član, već bogatiji od nekih zemalja koje su sada u Evropskoj uniji“, rekao je predsednik Vlade.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ziđin: Nakon testiranja metalurških agregata u toku kontrola rada

Ist Media

[VIDEO nove Elektrolize] Ministar privrede: Ziđin trostruko premašio obaveze investiranja u nekadašnji RTB

Ist Media

Otvoren novi MAXI SUPERMARKET u Boru

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X