Vučić najavio promenu Zakona o lokalnim samoupravama da bi se sprečilo nenamensko trošenje novca

663 0

SRBIJA (Beta, IST Media) Aleksandar Vučić izjavio je tokom skupštinske rasprave da buduća Vlada namerava da promeni aktuelni Zakon o finansiranju lokalne samouprave kako bi se sprečilo nenamensko trošenje novca.

 

Vučić je u parlamentu rekao da su promene tog zakona značajne i zbog dobijanja podrške Medjunarodnog monetarnog fonda za nastavak saradnje, kao i da će najviše novca biti uzeto od Beograda, jer se Beogradu i daje najviše u svakom pogledu.

 

opstina-bor-2014

 

“Spremni smo da to vratimo kroz investicije i ulaganja, ali nemojte više da bacate pare na način kako su ih neki u lokalnim samoupravama do sada bacali”, rekao je Vučić.

 

On je naveo da se deo novca u lokalnim samoupravama troši neracionalno i da su pojedini predsednici opština “bacali” novac lokalnih samouprava. Vučić je kazao da se u mnogim opštinama i gradovima nenamenski trošio deo novca i da će mnoge predsednike opština tokom današnje rasprave biti sramota zbog onog šta su radili.

 

On je, ne navodeći na koga konkretno misli, naveo primer lokalne samouprave u kojoj su iz opštinskog budžeta plaćani fiktivni računi za 184 piva i 132 kafe.

 

 

Buduća ministarka državne uprave i lokalne samouprave bila protiv usvajanja zakona

 

Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), na čijem je čelu upravnog obora bila buduća ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, bila je protiv usvajanja zakona jer se njime smanjuju prihodi lokalnih samouprava.

 

Takođe, i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je krajem prošle godine ocenila Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave kao neprihvatljiv za opštine.

 

„Za gradove i opštine u Srbiji rešenja predočena u Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave nisu prihvatljiva, jer se predloženim smanjenjem prihoda gradova i opština u iznosu od osam milijardi dinara funkcionisanje lokalnih samouprava i finansiranje osnovnih potreba građana dovodi u pitanje“, navedeno je tada u saopšenju SKGO.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X