Vreli avgust za džepove građana – poskupelo meso, voće i grejanje

Objavljeno at 14:34
328 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) Nakon julskog poskupljenja mesa, šećera, kao i visoke cene voća i povrća, pre svega zbog vremenskih nepogoda, novi udar na budžet građana Bora predstavljaju julski računi za komunalne usluge. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena je, od početka godine zaključno s junom, iznosio 0,9%.

 

Na poslednjoj sednici SO Bor, održanoj krajem juna, doneta je odluka da se cena grejanja stambenog prostora poveća za za 8,41 dinara po metru kvadratnom, odnosno sa dosadašnjih 74,26 na 82,67 dinara, uz dodatnih 20 odsto pdv-a.

 

Treba napomenuti da je grejanje u Boru i sa najnovijim poskupljenjem i dalje jeftinije u odnosu na ostale gradove i opštine Istočne Srbije.

 

Naime, grejanje je u Zaječaru košta 105 dinara po kvadratnom metru, u Knjaževcu je cena grejanja 4,57 dinara po utrošenom kw/h što je varijabilni deo i plaća se šest meseci i 27,6 dinara po metru kvadratnom, fiksno tokom čitave godine, dokcena po potrošenom kw/h u Negotinu iznosi 5,97 dinara, dok je fiksni deo 25,18 dinara po kvadratu.

 

prazan-novcanik

 

Narodna banka Srbije (NBS) je na dan formiranja nove vlade i konstatacija budućeg premijera da je život u Srbiji bolji u odnosu na ranije periode, obajvila Izveštaj o uticaju sezonskih faktora na kretanje inflacije u kome je navela da Zakon o budžetskom sistemu Republike Srbije ne predviđa automatsko usklađivanje plata sa inflacijom.

 

Kada je reč o posklupljenju mesa, u izveštaju NBS se navodi da je uobičajeno da u letnjim mesecima, poraste cena svežeg mesa.

 

Krajem jula svinjsko meso je poskupelo više od 30 odsto, a početkom cena piletine je od početka jula veća za oko 25 odsto.

 

meso

 

„U proteklih deset godina tokom letnjih meseci cene mesa su rasle, pri čemu je sam rast zavisio od vremenskih prilika u zemlji i okruženju, troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane usled kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i cena nafte, kao i ostalih faktora koji utiču na ponudu svežeg mesa. Istorijski posmatrano, sezonski faktori potom nastavljaju da deluju i u naredna dva tromesečja, kada prvo dolazi do stabilizacije cene mesa, a zatimi do njenog pada“, navodi se na sajtu NBS.

 

Komentarišući cene voća i povrća, NBS je navela da je sezonski faktor tu još izraženiji i cene tih proizvoda su još podložnije vremenskim uslovima, što je ove godine naročito izraženo kod voća.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X