VNS: Zakon o eksproprijaciji krši Ustav Srbije, ugrožena je vlaška nacionalna manjina

115 0
Vlaska narodna stranka

 

Predsednik Vlaške narodne stranke i odbornik u Skupštini Grada Bora Predrag Balašević, izjavio je da je oko 20 porodica iz Metovnice i Slatine ugroženo zbog eksproprijacije zemljišta usled rudarenja, a na osnovu Zakona o eksproprijaciji. On je od nadležnih institucija zatražio “preispitivanje situacije i ispravljanje nepravilnosti”.

Ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije ali se primenjuje u korist stranih kompanija i nanosi štetu građanima Srbije. U konkretnom slučaju vezano za naš region, najviše štete od ovakvog nakaradnog zakona imaju pripadnici Vlaške zajednice, rekao je Balašević.

On je napravio paralelu sa primerom na teritoriji Kosova, gde u opštini Leposavić, u čisto srpskoj etničkoj sredini prištinske vlasti žele da naprave policijsku bazu i zbog toga su započeli eksproprijaciju zemljišta.

Zbog te odluke reagovala je kancelarija za Kosovo, Vlada Republike Srbije i osudila taj čin. Beograd je takođe zatražio od međunarodne zajednice da se ne izvrši proces eksproprijacije, podsetio je Balašević.

Balašević se pozvao i na član 78. Ustava Srbije u kome se kaže da je zabranjeno preduzimanje mera koje bi prouzrokovale veštačko menjanje nacionalnog sastava stanovništva na područjima gde pripadnici nacionalnih manjina žive tradicionalno i u značajnom broju.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X