VNS: Rumunskom parlamentarcu onemogućen ulazak u Srbiju

95 0
balasevic

Rumunskom parlamentarcu Ringu Damureanuu, potpresedniku rumunske parlamentarne partije AUR, službenici na graničnim prelazima Đerdap I i Đerdap II u subotu nisu dozvolili ulaz u Republiku Srbiju. Tim povodom, Vlaška narodna stranka (VNS) izrazila je protest povodom incidenta.

Zvanično, opravdanje je bila nepotpuna prateća dokumentacija za 30 kompleta knjiga naučnog rada „Rumunski Lingvistički Atlas govori izmedju zona Morave Timoka i Dunava“ koje je rumunski parlamentarac imao sa sobom.

Vlaška narodna stranka zahteva od Uprave carina Republike Srbije da istraže incident i kazne odgovorne za ovaj dogadjaj koji urušava ugled Srbije u regionu, kao i medjudržavne odnose Srbije i Rumunije, rekao je Predrag Balašević predsednik VNS i odbornik u Skupštini Grada Bora.

On je dosao da su u ovom naučnom radu obuhvaćena istraživanja vezana za narečja rumunskog jezika u istočnoj Srbiji. Ovaj naučni rad je rađen pod patronatom Rumunske akademije nauka, a terenska istraživanja u istočnoj Srbiji rađena su uz saradnju sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

Ringo Damureanu je i predsednik odbora za ustavnost i poslanik rumunskog parlamenta.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X