Vlast u Majdanpeku stala uz Ziđin. Preti se otpuštanjem rudara ako se nastavi problem na Starici

107 0
majdanpek zijin

Foto: Ist media

Rukovodstvo Opštine Majdanpek podržalo je danas aktivnosti kompanije Serbia Zijin Copper (Ziđin) u tom gradu, ocenjujući da se ta kineska kompanija „drži koncepta razvoja rudarske industrije i dobrobiti društvene zajednice“, te da su u razgovorima sa rukovodstvom Ziđina, obavešteni da će, ukoliko se situacija ne popravi, raskinuti ugovore sa radnicima koji rade na Severnom reviru.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Opštine Majdanpek, a povodom nemilih događaja na planini Starica gde ekološki aktivisti pokušavaju da spreče miniranja, rukovodstvo opštine tvrdi da je Ziđin „posvećen izgradnji zelene visoko-tehnološke vodeće međunarodne rudarske korporacije, da se pridržava vrednosti harmoničnog stvaranja bogatstva i  koordinisanog razvoja preduzeća, zaposlenih i društva“.

Srbija Ziđn Koper, ogranak u Majdanpeku je dolaskom dao veliki doprinos u povećanju lokalne zaposlenosti i rešavanju problema građana, otvorena su nova radna mesta, od čega je 508 direktno zaposleno dolaskom te kompanije, a, još 480 ljudi je primljeno preko njenih spoljnih saradnika, navodi opštinska vlast.

U zvaničnom obraćanju putem sajta, opštinsko rukovodstvo navodi da su stabilna proizvodnja, redovno izmirivanje obaveza za poreze i takse, uslovili da 2021. godine Ziđin učestvuje u punjenju budžeta opštine Majdanpek sa 600 miliona dinara, a da je u prethodna dva kvartala 2022. godine, to iznosilo 700 miliona. Tvrdi se da je Ziđin posvećen stvaranju zelenog rudnika uloivši 680 miliona dinara u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Ocenjujući aktivnosti kineske kompanije na planini Starica, vlast u Majdanpeku objašnjava da se to čini kako bi se „odstranili veliki bezbednosni rizici strmih kosina i klizišta na Severnom reviru“ (što je ranije potvrdila i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović).

Ogranku Ziđina u Majdanpeku naloženo je da što pre započne radove sanacije kako bi se osigurala bezbednost građana, opreme i postojećih radnika na Severnom reviru zašta Ziđin poseduje sve neophodne dozvole nadležnih organa i u skladu sa procedurom koju je odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike, navedeno je.

Zaključuje se da je šteta koju su pojedini građani koji su se nastanili u blizini mesta gde Ziđin izvodi rudarske radove, postavljajući šatore, zastrašujući radnike na proizvodnji, oštećujući opremu za rad, urušavajući minske bušotine i konstantno podižući svoje aktivnosti na viši nivo, dovelo do nemogućnosti održavanja redovne proizvodnje i njenog zastoja na Severnom reviru.

Ove aktivnosti su dovele do zastoja rada dva rovokopača i četrdesetjednog rudarskog kamiona samim tim je 56 radnika poslato na prinudni odmor i ostavljeno da čeka na posao kada se za to steknu uslovi, obavestilo je rukovodstvo opštine.

Čelnici opštine zato apeluju i mole građane da prekinu svaku aktivnost na Starici i da omoguće nesmetano i bezbedno odvijanje proizvodnje na Severnom reviru.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X