Vlaška narodna stranka prozvala Karleušu zbog tvita o Mariniki Tepić:

249 0
VNS 1 balasevic

 

Vlaška narodna stranka oglasila se povodom izjave pevačice Jelene Karleuše, koja je na svom Instagram nalogu objavila story (priču), u kojoj je govorila o “nacionalnoj pripadnosti Marinike Tepić”.

Ovo je nedopustiv pokušaj diskreditacije društvenih aktivnosti građana rumunske/vlaške manjine u Srbiji na osnovu njihove etničke pripadnosti. Najpre, ovde treba jasno razdvojiti etničko od građanskog, koje su ovom objavom neosnovano stavljene u istu ravan, rekao je na pess konferenciji predsednik VNS Predrag Balašević.

 

tepic karleusa

 

On podseća da je Srbija građanska a ne monoetnička država, pa samim tim pripadnici nacionalnih manjina imaju ista prava učešća u političkom životu zemlje kao i  većinskog srpskog naroda.

Stoga je za svaku osudu stav da pripadnici rumunske/vlaške manjine ne treba da se bave važnim državnim pitanjima od zajedničkog značaja, dodao je Balašević.

Kada je etnički momenat u pitanju, on podvlači da pripadnici raznih etničkih grupacija ne treba da se mešaju jedni drugima u identitetska pitanja poput jezika, istorijskog nasleđa, kulture i sl.

Paradoksalno je međutim da se u Srbiji dešava suprotno, i to upravo od strane onih koji ovo treba da spreče. Država pokušava da akulturalizacijom, kontrolom ili odstranjivanjem iz sistema vlasti deklarisanih pripadnika manjina, degradira i njihov etnički idenitet i uticaj u vlasti. Na ovaj način umesto moderne multietničke građanske države i poštovanja manjinskih prava, nastoji da stvori monoetničku državu po srednjevekovnim principima, prevodeći tokom dugog vremenskog perioda pripadnike manjina u večinski narod, naveo je on.

Tvrdi da pokušaj da se Srbija svede na etnički čistu državu jedne etničke grupe i religije ili izgradi demokratski sistem samo za većinski narod uz potiskivanje manjina iz javne sfere jednostavno ne može funkcionisati.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X