Vlada za četiri godine potrošila više od pola milijarde evra na “diskrecione” izdatke

872 0

U tekstu pod naslovom MILIJARDE MINISTRIMA NA POTPIS, novinarka BIRN-a (Balkan Investigative Reporting Network) Ana Novaković, istraživala kako je Vlada Republike Srbije tokom poslednje četiri godine potrošila više od pola milijarde evra za razne „usluge po ugovoru“ i „specijalizovane usluge“,  troškovi koji u budžetu nisu precizirani.

 

VLADA

foto: Beta

 

Istraživanje koje BIRN sprovodi četvrtu godinu za redom otkriva da su ministarstva u periodu od 2010. do 2013. godine novcem poreskih obveznika platila najmanje 69 milijardi dinara, što je više od pola milijarde evra, za razne „usluge po ugovoru“ i „specijalizovane usluge“.

 

U samom budžetu ovi troškovi nisu precizirani, stoga ni građani nemaju uvid u to šta se krije iza milionskih iznosa i na koji način se raspolaže njihovim novcem.

 

BIRN je odlučio da analizira upravo ove budžetske linije, jer one predstavljaju diskrecione rashode što znači da ministri i drugi nadležni državni službenici sami odlučuju na šta će se trošiti novac.

 

Vlada Srbije u različitim sazivima obećavala je uštede kada je reč o nabavci roba i usluga i upotrebi diskrecionih prava.

 

Posebno je prethodna vlada, iz 2013. godine, predstavljajući novi set ekonomskih mera najavila obavezno smanjenje troškova ministarstava u ovom domenu, koje bi obezbedilo uštedu od 30 do 40 miliona evra u državnom budžetu.

 

Međutim, do toga nije došlo, pokazuju podaci koje je BIRN sakupio za 2013. godinu iako se u 2013. godini trošilo manje nego u periodu 2010-2012.

 

Ceo tekst pročitajte OVDE

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X