Naslovi.netSrbijaTema danaНекатегоризовано

Vlada za četiri godine potrošila više od pola milijarde evra na “diskrecione” izdatke

U tekstu pod naslovom MILIJARDE MINISTRIMA NA POTPIS, novinarka BIRN-a (Balkan Investigative Reporting Network) Ana Novaković, istraživala kako je Vlada Republike Srbije tokom poslednje četiri godine potrošila više od pola milijarde evra za razne „usluge po ugovoru“ i „specijalizovane usluge“,  troškovi koji u budžetu nisu precizirani.

 

VLADA

foto: Beta

 

Istraživanje koje BIRN sprovodi četvrtu godinu za redom otkriva da su ministarstva u periodu od 2010. do 2013. godine novcem poreskih obveznika platila najmanje 69 milijardi dinara, što je više od pola milijarde evra, za razne „usluge po ugovoru“ i „specijalizovane usluge“.

 

U samom budžetu ovi troškovi nisu precizirani, stoga ni građani nemaju uvid u to šta se krije iza milionskih iznosa i na koji način se raspolaže njihovim novcem.

 

BIRN je odlučio da analizira upravo ove budžetske linije, jer one predstavljaju diskrecione rashode što znači da ministri i drugi nadležni državni službenici sami odlučuju na šta će se trošiti novac.

 

Vlada Srbije u različitim sazivima obećavala je uštede kada je reč o nabavci roba i usluga i upotrebi diskrecionih prava.

 

Posebno je prethodna vlada, iz 2013. godine, predstavljajući novi set ekonomskih mera najavila obavezno smanjenje troškova ministarstava u ovom domenu, koje bi obezbedilo uštedu od 30 do 40 miliona evra u državnom budžetu.

 

Međutim, do toga nije došlo, pokazuju podaci koje je BIRN sakupio za 2013. godinu iako se u 2013. godini trošilo manje nego u periodu 2010-2012.

 

Ceo tekst pročitajte OVDE

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: U Zdravstvenom centru u Boru sve veći nedostatak stručnih kadrova. EEG aparat neophodan a ne radi

Miloš Marković

Tragedija u Brestovcu. Mladić (21) se ubio iz pištolja

Ist Media

Otovrena sezona kupanja na Borskom jezeru. Sezona na Rgotskom jezeru otvorena pre kalendarskog leta

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X