Vlada Srbije odobrila kredit od 30 miliona evra za završetak topionice bakra

810 0
Blagoje Spaskovski
Blagoje Spaskovski

BOR, (IST Media) Vlada Republike Srbije odobrila je Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor kredit od 30 miliona evra iz Fonda za razvoj, a taj novac će biti upotrebljen za završetak izgradnje nove Topionice bakra i fabrike Sumporne kiseline, rekao je danas u Boru generalni direktor te kompanije Blagoje Spaskovski.

 

„Ovaj kredit je izuzetna obaveze za mene i moj radni tim da Topionicu okončamo do kraja godine“, rekao je Spaskovski.

 

On je dodao da se u narednoj godini očekuje tehnološko uhodavanje postrojenja, a već u drugoj polovini godine normalna proizvodnja bakra.

 

„Ovim ćemo dobiti čisto nebo iznad Bora, onako kako je bilo 1903. pre početka rudarenja. Građani Bora će na taj način izaći iz ‘gasnog logora’ u kome su živeli poslednjih 100 godina, jer su to zaslužili“, kazao je Spaskovski.

 

Prema njegovim rečima, novom topionicom će se poboljšati ekonomija RTB-a, učešće u BDP Srbije, a otvoriće se i nova radna mesta.

 

„Uporedo sa tim, rekao je on – očekuje nas i razvoj rudarstva, uz poziv strateškim partnerima da ulože u rudnike Cerovo, Borska reka i Čoka Marin“.

 

topionica radovi 20140914_095927

 

Rukovodilac elektro radova na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline Mirko Grčić, primio je novinare u postrojenje iz koga će se napajati strujom novi pogoni.

 

Samo na ovom mestu, gde  će biti postavljeno ukupno 60 kilometara kablova, dnevno radi preko 50 radnika.

 

topionica radovi 20140914_102246

 

Mirko Grčić brine o struji

 

20140914_103topionica radovi  508

 

Biće postavljeno 60 kilometara kablova

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X