[VIDEO] Žene starije od 65 godina isključene iz odlučivanja

312 0

BOR – Uprkos činjenici da u Republici Srbiji žene učestvuju u javnom političkom životu, što se potvrđuje timea da je u Narodnoj Skupštini 34,4 posto poslanica, samo tri posto su starije od 65 godina, dok u borskom parlamentu nema nijedne odbornice starije od 65.

Svi se slažu da starije žene treba da budu prisutnije u društvu, ali se i one same isključuju iz društvenog života, zatvaraju se u kuće i vrlo često ispada da su robinje sopstvenoj deci. One vole da rade u kuhinji ili čuvaju unuke, ali ne da im to bude teret, već zadovoljstvo, kaže Nadežda Satarić, predsednica udruženja „Amity“.

Predstavnci ovog udruženja i udruenja građanki „FemPlatz“ su, kroz projekat Evropske unije  „EU za glas starijih žena“, razgovarali u Boru o pitanjima učešća starijih žena u društvenom, javnom i političkom životu, o diskriminaciji starih i rodnoj ravnopravnosti, a svoja iskustva iznela su udruženja penzionera i organizacije civilnog društva iz Borskog okruga, a koji su fokusirani ka starijoj populaciji.

nadezda sataric
Nadežda Satarić: Žene vole da pomažu deci ali ne i da budu robinje

Položaj starijih žena je danas teži od položaja njihovih vršnjaka. Dvadeset posto penzija žena ima niže od penzije muškaraca, a skoro 15 posto žena (145.000)  uopšte i nema penziju jer su bile isključene iz društva i radile su kao domaćice. Prema istraživanjima Instituta „Batut“, starije žene od 75 godina su više bolesne od svojih vršnjaka, više boluju od lokomotornih bolesti, a to je zato što su više „izraubovane“ i više su radile fizičke poslove. Trebalo je da budu i dobre majke, i dobre domaćice ali i dobre radnice, pa im je zato mnogo teže u starosti, rekla je Satarić za IST Media.

Širu priču pogledajte u video prilogu.

 

 

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X