[VIDEO] Za unapređenje obrazovanje u Boru Zijin donira 30 miliona dinara

297 0
Zijin donacija udzbenici

Gan Yonggang, Aleksandar Milikić i Zou Gang; foto: ist media

Kineska kompanija Zijin pokrenula je projekat „Za budući razvoj obrazovanja“ u Boru, a vrednost donacije u okviru tog projekta iznosi 30 miliona dinara.

Donaciju čine udžbenici za 1645 učenika osnovnih škola od petog do osmog razreda, oko 3300 ranaca za sve učenike osnovnih škola, a u narednih pet godina Zijin će stipendirati 50 odličnih učenika srednjih škola sa po 700 dolara, kako bi se, kako su obrazložili donatori, motivisali za dalji nastavak obrazovanja.

Ugovor o donaciji potrpisali su danas u gradskoj upravi Gan Yonggang ispred Serbia Zijin Mining, kompanije koja radi na projektu rudnika bakra Čukaru Peki, ispred kompanije Serbia Zijin Copper zamenik generalnog direktora Zou Gang, a ispred gradske uprave Ugovor je potpisao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Gan Yonggang ZijinS obzirom da su kineski radnici zaposleni u Zijin-u sada građani Bora, obe kompanije smatraju da je obrazovanje neizostavni deo njihove društvene odgovornosti. Zato smo preuzeli inicijativu i odgovornost za ekonomski razvoj, za otvaranje radnih mesta i podizanje kapaciteta lokalne zajednice trudeći se da budemo izvrsni građani i susedi, rekao je Gan Yonggang.

On je napomenuo da sličan projekat podrške obrazovanju postoji i u Kini pod nazivom „Projekat nade“, koji ima za cilj da obezbedi finansijsku pomoć učenicima iz ruralnih krajeva zemlje koji nemaju mogućnost za školovanje.

Iz tog razloga smo odlučili da sličnu zamisao realizujemo u Boru, čime bismo u značajnoj meri olakšali finansijski pritisak koji trpe porodice učenika i ojačali samopouzdanje kod odličnih đaka, rekao je Yonggang i zahvalio se na podršci lokalnim vlastima i široj javnosti.

Zou Gang je najavio da će Serbia Zijin Copper, koja upravlja nekadašnjim RTB-om Bor, pokrenuti program dodeljivanje stipendija koje će obuhvatiti čitav Borski okrug. Svake godine će stipendije dobiti po 100 izuzetnih učenika a ukupna vrednost donacija obrazovanju iznosiće 560.000 dolara.

Gradonačelnik Milikić je rekao da je danas veliki dan za Bor, koji je sada jedan od gradova u Srbiji sa najvećim privrednim rastom, sa prosečnom zaradom od 86,700 dinara i prodsečnom zaradom u Zijinu od 107.000 dinara.

Kompanija je u prethodnom periodu pokazala da zna i da ume da rešava istorijska pitanja kada je reč o ekologiji i razvoju rudarstva, a danas smo svedoci da kompanija ume i da vodi brigu o društvenoj zajednici, o deci, i zbog toga imaju potpunu podršku Grada, rekao je Milikić.

On je podsetio da Grad Bor kupuje udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, čime je zatvorena podrška i osnovnim i srednjim školama.


.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X