Društvo

[VIDEO] U Boru tradicionalno obeležen Dan rudara. Najzaslužnijima u Ziđinu uručene nagrade Inženjer Šistek

Zijin nagrade Inzenjer Sistek

 

Dan rudara 6. avgust proslavlja se danas u rudokopima širom Srbije, a tradicionalno, za doprinos razvoju kompanija Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning u 2023, istaknutim radnicima dodeljena su najveća priznanja, nagrada Inženjer Šistek koja od 1968. godine nosi naziv po prvom direktoru Borskog rudnika.

Za doprinos razvoju Srbija Ziđin Koper u 2023. godini nagrade su uručene Ivanu Vladiću, Nenadu Saviću, Ivanu Bibanoviću (RBB), Dragiši Anđelkoviću, Željku Mihajloviću (RBM), Goranu Goluboviću (TIR) i Ivanu Pernatu (EMO), a u Ziđin Majningu ovu prestižnu nagradu dobili su Dejan Volojanović, Miloš Jocić, Dalibor Stojadinović, Aleksandar Đorđević i Igor Zlatković.

 

Između dva rudarska praznika, u zasluženu penziju otišlo je 195 radnika Srbija Ziđin Koper koji će, uz redovnu otpremninu, dobiti i novčanu nagradu kompanije u iznosu 20.000 dinara.

Uz rudarski pozdrav Srećno, generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Guodžu u čestitki rudarima kaže da “duboko poštuje težak i visokorizičan posao rudara” i zahvalio se svima zbog zalaganja u obavljanju jednog od najzahtevnijih poslova i istrajnosti da se iz meseca u mesec povećava proizvodnja.

Ću Guodžu, generalni direktor Srbija Ziđin Koper
Ću Guodžu se posebno zahvalio spasiocima tokom požara i poplava

Posebno hvala želim da uputim rudarima površinskog kopa Veliki Krivelj i spasilačkoj četi rudnika Jama zbog izuzetne hrabrosti, požrtvovanosti i rudarske solidarnosti koju su ispoljili u vanrednim situacijama i akcijama spasavanja ljudi i imovine od požara i poplava, rekao je Guodžu.

Podsetio je da je ova kineska korporacija u Boru i Majdanpeku do sada zaposlila oko 8.000 ljudi, uz dodatno angažovanje brojnih lokalnih dobavljača koji pružaju razne uluge i obezbeđuju razne materijale.

Naši uspesi i dostignuća ne bi bili mogući bez velike podrške Vlade Republike Srbije. Verujem da ćemo i ubuduće uz njenu i pomoć svih slojeva društva, zaposlenih i građana uspeti da ostvarimo planove, a oni u krajnjem ishodu Srbiju treba da dovedu do drugog mesta u Evropi po proizvodnji bakra i zlata, kazao je on i istakao obavezu primene svetskih standarda i modernih tehnologija u poslovanju kako bi se građanima obezbedila zdrava životna sredina za dobrobit celog društva.

Uveče se pod otvorenim nebom, na stadionu hotela Jezero organizovan koncert Milice Pavlović i Isaka Šabanovića, a muzički program biće upotpunjen nastupom di-džej Šoneta i vatrometom.

Poslovanje Ziđina doprinosi oko 2,5 odsto srpskom BDP-u, a dosadašnja ulaganja su skoro tri milijarde dolara

Privredne aktivnosti dve Ziđinove podružnice u Srbiji danas doprinose sa oko 2,5 odsto srpskom BDP-u. Budućnost rudarstva je, kako naglašava prvi čovek Ziđin Koper, u investicijama, otvaranju novih rudnika, a time i novih radnih mesta, povećanju produktivnosti, većoj socijalnoj sigurnosti i boljim uslovima rada.

Za pet godina poslovanja u Srbiji investicije Ziđin Majning Grupe iznose 2,95 milijardi američkih dolara, što je daleko više od ugovorenog iznosa ulaganja na koji se obavezala Sporazumom o strateškoj saradnji sa Vladom. Na ime poreza i taksi državi je isplaćeno ukupno 586 miliona dolara, dok je za socijalne doprinose korporacija izdvojila 930 miliona. Društvenu odgovornost Ziđin Majning Grupa dokazala je kroz investicije i donacije u vrednosti 7,88 miliona dolara. Ulaganjima u infrastrukturu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, kulturu i sport značajno je doprinela smanjenju siromaštva u lokalnoj zajednici.

Od dolaska u Srbiju, Ziđin Majning Grupa je u unapređenje životne sredine uložila 288 miliona dolara. Rekultivisana je i ozelenjena površina od oko 3,93 miliona kvadratnih metara i zasađeno je pola miliona sadnica.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Stranke i udruženja reagovali povodom saopštenja kompanije Srbija Ziđin Koper i blokade puta u Velikom Krivelju

Ist Media

Park u Boru najavljen kao park za kućne ljubimce. Hoće li konačno vlasnici pasa koristiti kese za skupljanje izmeta?

Ist Media

RTS: U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X