[VIDEO] Studenti Tehničkog fakulteta u Boru na praksi u rudniku Čukaru Peki

276 0
zijin mining Cukaru Peki studenti

Foto: Ist media

Osamnaest studenata treće i četvrte godine sa studijskog programa Rudarsko inženjerstvo modula za eksploataciju ležišta mineralnih sirovina (ELMS) na Tehničkom fakultetu u Boru, posetili su rudnik bakra i zlata Čukaru Peki, čime je nastavljena uspešna saradnja kompanije Serbia Zijin Mining i ove visokoškolske ustanove.

Kao i više puta do sada, bila je to prilika da se kroz stručnu praksu u najsavremenijem rudniku u Srbiji studenti upoznaju sa svim što tokom nastave uče u teoriji.

Nakon upoznavanja sa radom kompanije i obavezne obuke o bezbednosti, stručna praksa obavljena je na dubini od 460 metara ispod zemlje, a studenti  su bili u prilici da vide način otkopavanja i zapunjavanja komora, pripremu izrade okana, ali i sistem transporta.

zijin mining Cukaru Peki studenti obuka o bezbednosti
Pre svakog silaska u rudnik obavezna je obuka o bezbednosti
Studenti TF Bor na putu ka koti -160 Zijin mining Cukaru Peki
Studenti TF Bor na putu ka koti -160

Nakon obilaska kote -160 metara nadmorske visine, stručni vodič, rudarski inženjer Marko Petrović, rekao je da su sutudenti imali priliku da vide novu metodu otkopavanja rude, podetažnu metodu otkopavanja sa naknadnim zapunjavanjem, ali ne samo to.

Cukaru Peki DSC00826

Studenti su imali priliku da se uvere i u to da je rudnik Čukaru Peki jedini u Srbiji sa instaliranom svetlosnom signalizacijom, semaforima koji regulišu saobraćaj u jamskom sistemu. Svi tehnički procesi i ceo jamski sistem su pokriveni video nadzorom iz bezbednosnih razloga. Studentima će mnogo značiti ovakav vid praktične nastave, jer na vreme mogu da vide kako se odvijaju procesi u jami i samim tim mogu lakše da savladaju gradivo i polože ispite. Od velikog je značaja da vide ovakav sistem koji je savremen i koji prati svetske trendove kada su u pitanju bezbednost, transport i otkopavanje, rekao je Petrović.

Čukaru Peki Marko Petrović
Petrović: U rudniku Čukaru Peki sistem prati svetske trendove u bezbednosti, transportu, i otkopavanju

Studenti su zaključili da je rudnik Čukaru Peki sinonim za moderan i bezbedan rudnik.

Cukaru Peki DSC00793

Rudarstvo sam upisala po ugledu na tatu koji je takođe rudar. Stručna praksa nam mnogo znači zato što ono što učimo iz mnogih predmeta ovde se objedinjuje. Svaka jama i svi rudnici su drugačiji, ali rudnik Čukaru Peki mi se baš dopada jer je mehanizacija veoma dobra, bezbednost je na visokom nivou, a imali smo i dobru bezbednosnu obuku. Takođe, zaniljivo je što u rudniku ima vaj-faj mreža, impresionirana je Miljana Sarić, studentkinja treće godine rudarstva iz Zaječara.

Miljana Sarić: Bezbedno, moderno i Wi-Fi mreža!

Miloš Miljković, student treće godine rudarstva na smeru ELMS kaže da mu stručna praksa mnogo znači, jer sve što uče na fakultetu imaju priliku da vide u rudniku Čukaru Peki.

Cukaru Peki DSC00781

Ispratili smo proces povezivanja minskih bušotina, a na fakultetu smo to učili baš pre neki dan. Čukaru Peki je savremeniji rudnik od ostalih koje smo imali priliku da posetimo. Ovde ima zaista mnogo mehanizacije, videli smo i pasta zasip koji se koristi samo u ovom rudniku, a prostorije su mnogo veće u odnosu na one u rudnicima koje smo obišli ranije, istakao je Miljković.

Milos Miljković, Čukaru Peki
Milos Miljković

Sara Stevanović je studentkinja treće godine rudarskog smera ELMS iz sela Dobro polje kod Boljevca. Nije znala koji će fakultet da upiše, ali je shvatila da rudarstvo može da bude veoma dobar poziv za nju.

Cukaru Peki DSC00820

Imamo veliku prednost zbog mogućnosti da studiramo rudarstvo u centru rudarstva, a to i jesu Bor i okolina. Ta činjenica svima nama obezbeđuje dobru budućnost. Imamo stručnu praksu svakog petka, i smatram da je to veoma dobro jer ono što slušamo na predavanjima imamo priliku da vidimo uživo. Uverili smo se da je Čukaru Peki zaista dobar rudnik i da ima mnogo kvalitetniju opremu i da je unapređen mnogo više nego ostali rudnici, rekla je Sara.

Sara Stevanovic, studentkinja 3. godine na Rudarskom inzenjerstvu ELMS
Sara Stevanović: Imamo mogućnost da studiramo rudarstvo u centru rudarstva, a to i jesu Bor i okolina

Kako je istakao Mladen Radovanović, asistent na Tehničkom fakultetu u Boru na Rudarskom inženjerstvu, na modulu za Ekspolataciju ležišta mineralnih sirovina, za svakog studenta je osim teorijskog važno i praktično znanje.

Ovo je sjajna prilika za studente da vide kako zapravo izgleda u praksi ono što ih mi učimo na predavanjima i vežbama. Uvek je svaka praksa lepo iskustvo, da se upoznaju sa rudničkom okolinom i da, ono o čemu pričamo na fakultetu, vide na samom terenu. Procesi koji se odvijaju u rudniku Čukaru Peki su mehanizovani i automatizovani, a otkopavanje se vrši primenom savremene mehanizacije. Pohvalno je i to što ima signalizacije svuda u jami, a u rudnicima u Srbiji dosad to nije bio slučaj. Vidi se da se ozbiljno radi na bezbednosti i unapređenju procesa proizvodnje, zaključio je Radovanović.

Mladen Radovanovic, asistent na Rudarskom inzenjerstvu ELMS TF Bor
Radovanović: Procesi koji se odvijaju u rudniku Čukaru Peki su mehanizovani i automatizovani

Prema rečima zamenika menadžera u službi Ljudskih resursa Predraga Filipovića, kompanija Srbija Ziđin Majning i Tehnički fakultet uspešno sarađuju na mnogim poljima.

Predrag Filipovic, zamenik menadzera u sluzbi ljudskih resursa Srbija Zijin Mining

Naša kompanija je tokom prošle godine započela program zapošljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi koji su u toku godine diplomirali, kao i studenata na poslednjoj godini studija. U okviru ovog programa zaposleno je dvadesetak mladih ljudi, među kojima su i studenti Tehničkog fakulteta u Boru. Svakako se nadamo da će u budućnosti taj broj biti još veći, i nadamo se da će ovakve posete upravo doprineti tome da studenti prepoznaju našu kompaniju kao mesto na kojem mogu da ostvare stabilno zaposlenje, zadovoljavajući profesionalni razvoj i uspešnu karijeru, naglasio je Predrag Filipović.

Profesori i studenti su zaključili da je dolazak Ziđina u Bor rezultirao je i većim interesovanjem đaka za upis na Tehnički fakultet u Boru, posebno studija rudarstva.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X