[VIDEO] Spuštena zavesa na ovogodišnji Nišville. Neizvesno da li će i 2023. biti u gradu na Nišavi

102 0
Nisville 2022

Foto: Natalija Bačilović

 

Ovogodišnji Nišville održan je možda poslednji put u gradu na Nišavi. Festival je zato nosio simbolični slogan „Još ovaj put“, a razlozi zbog čega se razmišlja o preseljenju je odbijanje grada da finansijski značajnije podrži ovaj internacionalni jazz festival.

Nišville je završen u nedelju uz rege zvuk Džulijana Marlija & Uprising bend i vatromet, a porcena organizatora je da je četiri dana festivala na tvrđavi bilo oko 100.000 gledalaca, odnosno 30.000 manje nego prethodne godine.

 

Na Earth/Sky Main stejdžu poslednje večeri nastupili su gosti iz Poljske Unleashed Cooperation, zatim kantri sastav iz SAD Corn Maiz, a kao treći muzičari iz Danske I think you are awesome.

Američki jazz fusion sastav Yellow Jackets je uoči nastupa dobio  nagradu Car Konstantin za doprinos džezu. Niški muzičar Nenad Cvetičanin sa bendom Numizmatika zvanično je zatvorio 28. izdanje Nišville festivala koji je ove godine počeo 5. avgusta.

Tokom 10 dana trajanja festivala nastupilo je više od 850 izvođača kroz 250 programa na 15 scena.

Dan ranije, bez obzira na mestimičnu i kratkotrajnu kišu, veče su otvorili Milan Petrović kvartet i Sašo  Popovski instrumentalnom muzikom sa različitim elementima fanka, bluza, svinga i svetske muzike. Zatim su se publici predstavili Igor Willcox i njegov kvartet, a potom i Nikola Kolodziejczyk jazz pijanista iz Poljske.

Bend Montuno nastupao je kao četvrti izvodeći muziku u kojoj se prepliću bugarski folklor sa harmonijom džeza i modernog fusion zvuka. Oko ponoći scenu su preuzeli muzičari iz orkestra „fanki tigra“ Džamba Aguševa čuvenog makedonskog muzičara i Natacha Atlas jedan od najistaknutijih vokala u arapskom svetu. Uzavrelo veče zatvorili su Slide ride.

I drugo festivalsko veče pratilo je loše vreme sa povremenim pljuskovima. Na Main sceni Earth/Sky najpre je nastupao Vladimir Kostadinović Mindedness nagrađivani bubnjar i kompozitor sa svojom grupom. Nakon njih nastupili su gosti iz Izraela, Mattan Klein nagrađivani flautista sa svojim kvartetom.

Kompozitor, producent i bendlider Jungsu Choi sa savremenim velikim jazz ansamblom Tiny orchestra, koji čine najbolji korejski jazz muzičari, svirao je kao treći učesnik. Oko 23h publici su se predstavili pijanista i flautista Kirk Lightsey, kvartet čiji je kolider italijanski saksofonista Piero Odorici i Magnifico.

Festival je otvoren nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na Main stejdžu. Nakon ovih mladih muzičara nastupila je ovogodišnja laureatkinja Nišville Nagrade za životno delo Beti Đorđević, jedna od najboljih interpretatorki džez muzike na ovim prostorima.

Kao treći izvođač večeri nastupio je saksofonista Koh, muzičar sa Tajlanda, sa svojom grupom Koh Mr Saxman band. Zatim je scenu preuzeo Kurt Rosenwinkel-Caipi, najuticajniji i najupečatljiviji gitarista i kompozitor svoje generacije.

Nešto pre ponoći svirku su započeli dugo očekivani gitarista Al McKay i vrhunski muzičari okupljeni oko Earth, Wind & Fire experience. Njima je dodeljen Nišville Grand Prix „Šaban Bajramović“ za uspešnu fuziju džeza sa ostalim muzičkim žanrovima, u ovom slučaju disko i fank. Prvo veče zatvorio je La Malbec orchestra iz Argentine u ritmu latinoameričkog bolero žanra.

Fotografije sa festivala delo su naše mlade saradnice Natalije Bačilović.

Nisville 2022

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X