Društvo

[VIDEO] Sindikati i poslovodstvo Srbija Ziđin Koper potpisali Kolektivni ugovor

kolektivni ugovor sindikati Zijin Copper 2

Foto: Ist media

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) i poslovodstvo te kompanije, potpisali su danas u Boru Kolektivni ugovor koji je bio višemesečni predmet spora sindikata i menadžmenta te kineske kompanije.

Predsednik granskih sindikata rudarstva i energetike “Nezavisnost” Časlav Gavrić, rekao je da je posle dugog perioda neuspešnih pregovora “preovladao razum”, pa je postignut dogovor o zaključenju Kolektivnog ugovora i prestanku važenja Pravilnika o radu koji su sindikati ocenili nepovoljnim za zaposlene.

Sindikati su zadovoljni postignutim. Pošto su zarade bile glavni problem, za usklađivanje rasta zarada koji je predviđao Socijalno ekonomski savet ovog puta je učinjen pomak, tako da je cena rada procentualno uvećana, a sa druge strane, i linearni deo koji je poslodavac predložio ušao je u osnovnu zaradu tako da će zaposleni sa nižim koeficijentom dobiti veće povećanje, rekao je Gavrić.

Što se tiče ostalih uslova iz prethodnog Kolektivnog ugovora, prema rečima Gavrića, “uglavnom je sve ostalo isto što su zaposleni imali i u prethodnom periodu”.

Huang Džaoi, direktor sektora za ljudske resurse kompanije Ziđin Koper, rekao je da novi Kolektivni ugovor stupa na snagu od februara 2023. godine.

Huang i Milikic
Huang Džaoi i Aleksandar Milikić

To je novi plod saradnje i pregovora između sindikata  i kompanije Ziđin Koper. Svi verujemo da će budućnost svih biti bolja, smatra Huang.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovao je i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

selakovicOvaj Kolektivni ugovor je važan za celu Srbiju jer je Ziđin jedan od naših najvećih izvoznika i jedan od najvećih doprinositelja rastu bruto društvenog proizvoda. Prosečna plata u Ziđinu će biti ona koju Vlada Srbije predviđa tek od 2025. što znači da Bor ide dve godine ispred Srbije, zaključio je Selaković.

On je podvukao da je budžet Grada Bora danas u rangu budžeta Kraljeva, Šapca i približno Subotice, gradova koji imaju dva ili tri puta više stanovnika.

Pravilnik o radu koji je bio sporan za sindikate bio je predmet nekoliko protesta u organizaciji sindkata, a poslednji se završio blokadom ulaznih kapija Zidjin Koper koji je tokom nekoliko sati paralisao kamionski prevoz u tom preduzeću.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Saobraćaj pripada osobama sa invaliditetom

Ist Media

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X