(VIDEO) Rudnik koji guta zemlju – Čukaru Peki

232 0
Djosevski Čukaru Peki

BOR – Tridesetak porodica u naselja Malazija koja pripada Slatini, poslednjih dana nemaju sna. Zbog učestalog podzemnog miniranja koje se obavlja u pripremi otvaranja novog rudnika bakra Čukaru Peki, naprsli su im zidovi na kućama i vikendicama, na nekim mestima se od kuće odvojilo stepenište. Vrhunac nevolja dogodio se pre dva dana, kada su u dvorištu jednog domaćinstva zatekli ogromnu rupu u koju je bukvalno potonula septička jama izgrađena od tvrdog materijala. Septičku jamu koristi više domaćinstva, jer u ovom naselju udaljenom svega kilometar od Bora ne postoji kanalizacija.

Meštani nemaju sumnju da je zemlja potonula od posledica miniranja. Kažu da se rupa svakoga dana sve više širi.

Poslednja tri meseca potresi od miniranja događaju se dva do tri puta dnevno. U Malaziji nije bezbedno ni napolju ni u kući. Na mnogim objektima vidljive su posledice podrhtavanja tla. Napukli zidovi, plafoni…

Za ovaj problem nadležna je rudarska inspekcija Ministarstva rudarstva i energetike, a danas je Beti rečeno da im nije stigla nijedna prijava.

Meštani danas kažu da će problem prijaviti rudarskoj inspekciji, ali i podsećaju da je ministarka rudarstva Zorana Mihajlović, prilikom posete Boru početkom decembra, obećala da će zbog velikih problema meštana u Bor postaviti rudarskog inspektora, ali do toga još uvek nije došlo.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X