[VIDEO] Počela probna proizvodnja u rudniku Čukaru Peki, po najavama, prvi zeleni rudnik u Srbiji

691 0

 

BOR – Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović, posetila je danas topionicu kompanije Serbia Zijin Copper u kojoj se izvode radovi na postrojenju za odsumporavanje, čime će se sadržaj sumpor-dioskida u vazduhu u avgustu ove godine svesti u okvir dozvoljenih granica.

Ulaganje od 220 miliona evra u rekonstrukciju topionice znači podizanje kvaliteta života i očuvanje životne sredine. Rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude već i briga o ljudima naglasila je ministarka rudarstva i energetike.

mihajlovic zijin topionica 2

Ministarka je obišla i pogon flotacije novog rudnika bakra „Čukaru Peki“ (Serbia Zijin Mining) u kome je počela probna proizvodnja koncentrata bakra.

mihajlovic zijin Cukaru Peki 2

Zamenik predsednika kompanije „Zijin“ Que Chaoyang (Ke Čaojeng), rekao je da će koncentrat, koji bude proizveden u ovom pogonu, biti namenjen izvozu, kao i da u njemu nema prekomernog sadržaja arsena.

Rudnik bakra i zlata Čukaru Peki biće prvi zeleni rudnik u Srbiji, a njegovo otvaranje planirano je za 1.oktobar ove godine.

Nastavak u video prilogu:

Autor: Nada Gudurić

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X