(VIDEO) Obeležen završetak izgradnje moderne topionice bakra u Boru

342 0

BOR, (IST Media) U Boru je danas svečano obeležen završetak izgradnje nove topionice bakra Rudarsko-topioničartskog basena (RTB) Bor, investicija vredna oko 280 miliona evra.

 

Završetak radova obeležio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je u komandnoj sobi topionice pritisnuo taster na modernom softveru za praćenje procesa proizvodnje bakra. Ovoj svečanosti prisustvovali su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić predsednici opština i predstavnici gradova Borskog okruga.

 

 

 

Nova topionica otvaranje 20141223_115141

Nova topionica otvaranje 20141223_123127

 

“Ovo je za nas veliki dan, jer smo napravili nešto što je ponos cele Srbije. Ako ovde hiljadu ljudi bude imalo posao, i ako radnici vidfe da će njihova deca imati posao a vazduh ne bude zagađen, onda Bor ima budućnost”, poručio je premijer topioničarima i rudarima RTB.

 

Aleksandar Vučić se zahvalio svim izviođačima radova iz Srbije i inostranstva, predstavnicima ukupno 25 kompanija, i podsetio da je u ovo složeno i moderno industrijsko postrojenje ugrađeno 8.000 tona čelika, 200 kilometara kabli 30 kilometara cevi i 15.000 kubika betona.

 

Dnevno je na gradilištu bilo i do 800 radnika.

 

Nova topionica otvaranje 20141223_124554

Okupljeni su velikim aplauzom pozdravili i kanadskog ambasadora Filipa Peningtona, kome je ovo prva aktivnost nakon što je juče predsedniku Srbije predao akreditivno pismo.

 

Filip Penington, ambasador Kanade u Srbiji

Filip Penington, ambasador Kanade u Srbiji

 

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, podsetio je da ova grinfild investicija ima veći značaj tim pre što proizvodnja bakra u starom pogonu nije prestajala, već se radilo paralelno.

 

Prema njegovim rečima, nova topionica imaće iskorišćenje na bakru 98 procenata, što je pet procenata više nego sada.

 

“Tih pet procenata mogu obezbediti godišnje anuitete za povraćaj kredita”, rekao je prvi čovek borske kompanije.

 

Nova topionica otvaranje 20141223_121615

Spaskovski: Nova topionica će povećati BDP

 

On je posebno naznačio da će biti povećano iskorišćenje sumopora do 99 procenata, čime će se rešiti jednovekovno zagađenje Bora i okoline.

 

Izgradnja nove topionice trajala je tri i po godine, kredita kanadske “EDC” banka od 250 miliona evra, zašta je garant bila država Srbija. Vlada Srbije je u međuvremenu odobrila RTB-u dodatnih 30 miliona dolara.

 

Očekuje se da se u novoj topionici godišnje proizvede 80.000 tona bakra, i preradi 400.000 tona koncentrata po znatno nižoj ceni od sadašnje.

 

Kako je napomenuto, troškovi she sa sadašnjih 1.250 dolara po toni biti svedeni na oko 700 dolara.

 

Glavni izvođač radova je kanadski „SNC Lavalin“, a njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ je finska kompanija „Outotek“.

 

Očekuje se da uhodavanje rada nove topionice traje oko tri meseca.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

Leave a comment

Your email address will not be published.

X