(VIDEO) Ne propustite izložbu Naissus Necropolis

370 0

Nakit od zlata i srebra u grobovima iz 4. veka

 

BOR (IST Media) Izložba “Naissus Necropolis, Jagodin mala kasnoantička nekropola”, ekskluzivno je nakon Niša i Beograda prikazana borskoj publici u Muzeju rudarstva i metalurgije. Izložba je deo većeg projekta, nastalog kao rezultat istraživanja nekropole u Nišu, nekadašnjem Naisu, dugog osam decenija.

 

Nekropola u Jagodin Mali sistematski je istraživana u periodu između 1933. i 2012. godine. Bogatstvo predmeta od metala, stakla i keramike ukazuje da je stanovništvo Naisa u četvrtom veku, živelo u socijalno i ekonomski razvijenom dobu.

 

„Odlučili smo se da napravimo određenu koncepciju, shodno tehničkim mogućnostima muzeja u Boru. Ovo je izmenjena izložba, ali svakako prikazuje srž tog većeg projekta. Tu je najznačajniji materijal koji je pronađen na samoj nekropoli i makete bazilika. Možemo videti i predmete koji su pronađeni u grobovima, nakit od zlata, srebra i bronze koji je pronađen u grobovima žena i dece, kao i predmete koji su pronađeni u muškim grobovima a koji zapravo ukazuju na pripadnost određenom socijalnom statusu ili društvenom rangu, kao i zanimanju”, rekla je Vesna Crnoglavac, autorka izložbe.

 

Tako se na primer može videti šestar pronažen u grobu jednog zanatlije ili arhitekte, zatim mnoštvo luksuznog nakita, veliki broj staklenih i keramički posuda, kao i delovi oruđa i oružja.

 

izlozbaDetalj sa izložbe  “Naissus Necropolis”

 

Nekropola u Jagodin mali predstavlja jednu od bolje istraženih kasnoantičkih nekropola na teritoriji Srbije i pruža uvid u oblike sahranjivanja stanovništva Naisa, u ostatke grobne arhitekture i nalaze lične opreme i grobnih priloga, iz vremena kada je grad bio na vrhuncu svoje ekonomske i društvene moći, u periodu ranog hrišćanstva, kada su stare paganske tradicije bile još uvek žive i jake, a simbioza svih tih elemenata se pokazuje u punom sjaju na ovom nalazištu.

 

Ovu izložbu Borani mogu videti zahvaljujući saradnji Muzeja rudarstva i metalurgije i Narodnog muzeja u Nišu, a biće otvorena do 4. oktobra.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X