(VIDEO) Ne propustite izložbu Naissus Necropolis

451 0

Nakit od zlata i srebra u grobovima iz 4. veka

 

BOR (IST Media) Izložba “Naissus Necropolis, Jagodin mala kasnoantička nekropola”, ekskluzivno je nakon Niša i Beograda prikazana borskoj publici u Muzeju rudarstva i metalurgije. Izložba je deo većeg projekta, nastalog kao rezultat istraživanja nekropole u Nišu, nekadašnjem Naisu, dugog osam decenija.

 

Nekropola u Jagodin Mali sistematski je istraživana u periodu između 1933. i 2012. godine. Bogatstvo predmeta od metala, stakla i keramike ukazuje da je stanovništvo Naisa u četvrtom veku, živelo u socijalno i ekonomski razvijenom dobu.

 

„Odlučili smo se da napravimo određenu koncepciju, shodno tehničkim mogućnostima muzeja u Boru. Ovo je izmenjena izložba, ali svakako prikazuje srž tog većeg projekta. Tu je najznačajniji materijal koji je pronađen na samoj nekropoli i makete bazilika. Možemo videti i predmete koji su pronađeni u grobovima, nakit od zlata, srebra i bronze koji je pronađen u grobovima žena i dece, kao i predmete koji su pronađeni u muškim grobovima a koji zapravo ukazuju na pripadnost određenom socijalnom statusu ili društvenom rangu, kao i zanimanju”, rekla je Vesna Crnoglavac, autorka izložbe.

 

Tako se na primer može videti šestar pronažen u grobu jednog zanatlije ili arhitekte, zatim mnoštvo luksuznog nakita, veliki broj staklenih i keramički posuda, kao i delovi oruđa i oružja.

 

izlozbaDetalj sa izložbe  “Naissus Necropolis”

 

Nekropola u Jagodin mali predstavlja jednu od bolje istraženih kasnoantičkih nekropola na teritoriji Srbije i pruža uvid u oblike sahranjivanja stanovništva Naisa, u ostatke grobne arhitekture i nalaze lične opreme i grobnih priloga, iz vremena kada je grad bio na vrhuncu svoje ekonomske i društvene moći, u periodu ranog hrišćanstva, kada su stare paganske tradicije bile još uvek žive i jake, a simbioza svih tih elemenata se pokazuje u punom sjaju na ovom nalazištu.

 

Ovu izložbu Borani mogu videti zahvaljujući saradnji Muzeja rudarstva i metalurgije i Narodnog muzeja u Nišu, a biće otvorena do 4. oktobra.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X