Ekonomija

[VIDEO] Na radnoj sednici Ziđin Koper najavljeno povećanje proizvodnje i zarada ali i nova ulaganja u ekologiju

radna sednica Zijin Copper DSC07954

 

Od 2018. godine kada je Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) preuzela nekadašnji RTB Bor, kompanija je u očuvanje životne sredine uložila 197 miliona američkih dolara, ozelenjeno je 230 hektara površina koje su bile degradirane rudarenjem, i posađeno je 228.500 sadnica, izjavio je na godišnjoj konferenciji ove kompanije zamenik generalnog direktora Zou Gang, koji zadužen za ekologiju i zaštitu životne sredine.

radna sednica Zijin Copper DSC07952

zou zijinU topionici su u toku završni radovi na rekonstrukciji metalurških agregata, i osim što će to uticati na povećanje proizvodnje, akcenat je stavljen i na višedecenijski problem zagađenja vazduha koji će sada biti prošlost. Izgrađena su postrojenja za tretman otpadnih voda koje se ponovo vraćaju u proizvodnju i time čuvaju vodotokovi, istakao je Gang.

U prilog tome, naveo je podatak da je analizom parametara kvaliteta vode u Borskoj reci 2022. godine u odnosu na 2018., utvrđen smanjen sadržaj olova za 99,99 procenta, bakra za 93 procenta, gvožđa 93,6, dok je srednja pH vrednost 2022. godine bila 7.27 (neutralna), u odnosu na srednju pH vrednost iz 2018 kada je bila 4.86 (jako kisela).

U cilju praćenja kvaliteta vodotokova, pravovremenog reagovanja i očuvanja reka, kompanija je instalirala onlajn monitoring stanice na Borskoj reci i reci Pek kod Majdanpeka, čiji rezultati pokazuju unapredenje kvaliteta vode.

Gang je istakao da je najviše vremena i novca uloženo u ozelenjavanje  flotacijskog jalovišta.

Formiranjem zelenih površina na prostranstvu od 60 hektara i brane 1, 2 i 3, selo Oštrelj dobilo je “štit” od prašine. Time je rešena dugogodišnja briga meštana ovog sela, a merne stanice pokazale su da je koncentracija PM čestica daleko ispod dozvoljenih vrednosti, naznačio je on.

Ponovio je da je kompanija u cilju sanacije odlagališta kopovske raskrivke “visoki planiri”, koje je nastalo pre više decenija, preuzela na sebe organizaciju i pripremu terena za ozelenjavanje, kako bi ovaj simbol grada Bora, a koji je u nadležnosti Vlade republike Srbije i Instituta za rudarsvo metalurgiju, dobio novi izgled.

Direktor sektora za ljudske resurse Huang Džaoi, podsetio je da je u decembru 2018. godine po dolasku Ziđin Koper u Bor broj zaposlenih u kompaniji bio 4.973, dok je 31. januara ove godine iznosio 6.136, od čega je 97 procenta lokalnog stanovništva, a ukoliko se računa broj zaposlenih u kooperantskim firmama, taj broj je 9.200.

Prosečna neto zarada zaposlenih u 2018. godini iznosila je oko 68.000 a 2022. skoro 111.000 dinara.

Najavio je da će se u naredne tri godine neto zarada stalno povećavati, ali da to povećanje neće biti jednako za sve. Najviše će, kako je rekao, plate rasti zaposlenima na niživom nivoima i prvoj liniji proizvodnje. Od ove godine do 2025. prosečna zarada će biti uvećavana za 10.000 dinara godišnje.

Sumirajući rezultate u 2022. godini, glavni inženjer Ziđin Koper Bendžamin Điao je rekao da su oni vrlo dobri, a da će danas biti reči i o proizvodnim planovima četiri rudnika, o novoj topionici i daljim ulaganjima u zaštiti životne sredine.

On se osvrnuo i na aktuelnu situaciju kada je reč o preseljenju sela Veliki Krivelj, i naveo da se u poslednje vreme zbog te teme održavaju intenzivni sastanci sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike, kao i da je došlo do velikog napretka.

Zamenik generalnog direktora Zijin Copper Jiao JianmingMi ćemo da izgradimo novo naselje, što podrazumeva nove puteve, nove škole i druge objekte po najvišim standardima. Za izgradnju naselja ćemo slušati mišljenja javnosti i već smo u razgovoru sa stanovnicima Velikog Krivelja. Naš cilj je suživot sa lokalnom zajednicom i da zajedno dostignemo dobre rezultate i u celoj situaciji svi izađemo kao pobednici, rekao je Điao.

On je rekao da će tačan datum biti utvrđen tek kada Ziđin sa Vladom utvrdi prostorni plan, ali i da se nada da će to biti što skorije.

Današnjem radnom sastanku prisustvovali su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, ali i pojedini predstavnici sindikata.

Ovom prilikom Ziđin je dodelio nagrade najzaslužnijim pojedincima te kompanije za 2022. godinu.

zijin nagrade

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ministarstvo finansija: Kineske firme najveći izvoznici Srbije sa 2,5 milijardi evra

Ist Media

Ziđin: U “Novom Cerovu” obustavljena proizvodnja zbog blokade puta. Većina radnika biće upućena na godišnji odmor

Ist Media

Nakon novog kolektivnog ugovora, osnovna zarada zaposlenih u Srbija Ziđin Koper veća za oko 16 odsto

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X