[VIDEO] Meštanin Slatine zbog zemljišta započeo štrajk glađu nezadovoljan rezultatima pregovora sa Ziđinom

153 0
Kračunović štrajk glađu Zijin

 

Veliki broj meštana sela Slatina, Brestovac i Metovnica, njih 870, odlučilo je da proda svoje zemljište ili objekte kompaniji Serbia Zijin Mining (Ziđin) koja na tom prostoru upravlja rudnikom bakra Čukaru Peki, ali njih petnaestoro odbilo je ponude kompanije uprkos Zakonu o eksproprijaciji iz 2015. godine na koji se poziva i Ziđin.

Jedan od njih je i Zlatibor Kračunović iz Slatine, koji je danas odlučio da započne štrajk glađu ispred kompanije Ziđin Majning, pošto nakon pregovora sa Ziđinom nije bio zadovoljan ponuđenom cenom.

Kračunoviću je Službe katastra stiglo rešenje kojim se potvrđuje da 80 ari njegovog zemljišta pod šumom pripada kompaniji Ziđin, pa je danas seo na hoklicu kraj kapije te firme, rešeći da bude istrajan.

Ne  želim da zaustavim rudarenje, ali ne želim da prodam svoju dedovinu. Insistirao sam da se rudarenje nastavi, ali da zemljište bude moje, a da mi kompanija plaća zakup, što oni ne žele. Kako bismo rešili problem bezbolno, zatražio sam da mi kupe 80 ari na Avali ili Kosmaju, ali zbog visoke cene oni su to odbili, kaže ovaj čovek, otac troje dece.

Kračunović je u međuvremenu odbio dve ponude Ziđina za otkup.

Prva je bila 840.000 dinara, a nakon toga cena je bila duplo viša.

Za zakup 80 ari šume Kračunović je od Ziđina zatražio 45 dinara po kvadratu zemljišta na 15 godina, ali je i to odbačeno kao neprihvatljivo.

Napominje da je u njegovom vlasništvu i dodatnih osam hektara zemlje koja je po Prostornom planu takođe potrebna Ziđinu, pa bi po Zakonu koji je donela još uvek aktuelna Vlada Srbije, praktično ostao bez zemljišta.

Povodom štrajka glađu ovog Slatinjana, danas se oglasila i kompanija Ziđin Majning, ukoja naglašava da se od 2016. godine aktivno obavlja  otkup zemlјišnih parcela, isključivo poštujući zakone Republike Srbije, kao i međunarodne standarde.

Saopštenje  prenosimo u celini:

Otkup parcela vrši se na dobrovoljnoj bazi i u transparentnom procesu, a za potrebe izgradnje infrastrukture rudnika „Čukaru Peki“ – trafo-stanica, priključno- razvodnih postrojenja, javnih puteva, kao i za pošumljavanje, ozelenjavanje i postavljanje mernih uređaja za monitoring kvaliteta vode, vazduha, buke i vibracija.

U cilju odgovornog odnosa prema lokalnoj zajednici u kojoj posluje, kompanija Serbia Zijin Mining doo Bor, vršila je otkup parcela po ceni značajno većoj od realne tržišne vrednosti. Ponude za otkup formirane su na osnovu procene tržišne vrednosti nepokretnosti od strane angažovanih licenciranih sudskih veštaka i u prisustvu vlasnika predmetnog zemljišta, a kompanija je uz procenjen iznos isplaćivala bonus od 100 odsto, kao i bonus od 50.000 dinara po katastarskoj parceli.

Za građevinske objekte, umesto realne tržišne cene, kompanija je isplaćivala zamensku vrednost. U praksi to znači da je u slučajevima kada da na parceli postoje čak i oronuli i zapušteni objekti, kompanija plaćala troškove izgradnje potpuno novih objekta na drugoj, zamenskoj lokaciji i to u istoj kvadraturi, što je značajno povolјnije za vlasnika nepokretnosti.

Na ovaj način, i na obostrano zadovoljstvo meštana i kompanije, do sada je otkupljeno više od 1.300 ha zemlјišta od oko 870 vlasnika.

Međutim, 15 vlasnika nekretnina odbilo je ponude kompanije za kupovinu zemljišta i tražili su mnogo veću cenu od prosečne na tržištu. Kompanija je od tada razgovarala sa vlasnicima u vezi sa cenama, ali nije uspela da postigne dogovor. Preduzeće je pokrenulo postupak eksproprijacije u skladu sa svim zakonima i propisima koji se odnose na eksproprijaciju, sa važećom pratećom dokumentacijom. Eksproprijaciju su naknadno odobrili Odeljenje za urbanizam grada Bora i Ministarstvo finansija, tako da je prenos vlasništva i prava pristupa/korišćenja sa vlasnika na kompaniju završen u periodu od 2020. godine do sada. Vlasnici su bili obavešteni o svakom koraku koji je preduzela kompanija u vezi eksproprijacije.

Sudski sporovi su pokrenuti zbog spora oko cene, u skladu sa relevantnim zakonima i propisima o eksproprijaciji, ali su vlasnici insistirali na znatno višoj ceni, na primer: vrednost zemljišta 5., 6. i 7. klase u selu Slatina kod Bora, izjednačili su sa vrednošću najplodnijeg zemljišta 1. klase u Vojvodini.

U ovom momentu, u toku je sudski proces, a nadležni sud će utvrditi iznos naknade koji je kompanija korisnik eksproprijacije dužna da isplati vlasnicima nepokretnosti. Po okončanju postupaka, kompanija će poštovati odluku suda i bez odlaganja isplatiti dosuđene novčane iznose.

Kompanija Serbia Zijin Mining doo Bor nastaviće da posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije, jer je to obaveza svih pravnih lica, ali i institucija na teritoriji Republike.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X