EkonomijaTema danaНекатегоризовано

(VIDEO) Legalizacija rakije DA, ali država da subvencioniše zasade voća

BOR, (IST Media, Goran Gramić) – Proizvođači rakije iz Zlota podržavaju legalizovanje proizvodnje i prodaje jakih alkoholnih pića u skladu sa Predlogom novog Zakona u ovoj oblasti, ali očekuju i veće subvencije države pre svega kada je reč o povećanju broja zasada voća.

 

Selo Zlot u borskoj opštini nije prepoznatljivo po proizvodnji rakije, ali su retka domaćinstva koja na zalihama nemaju bar stotinak litara prepečenice, najviše šljivovice. U podrumima i ostavama čuvaju i jabukovaču, kruskovaču, dunju… Svaki domaćin ima svoju, oprobanu recepturu i njegova “mučenica” kako iz milošte nazivaju rakiju je najbolja.

 

rakija zlot

 

Proizvode pre svega za sopstvene potrebe, ali ima i viškova koje uglavnom poklanjaju, ređe prodaju. Novim Zakonom o jakim alkoholnim pićima, koji je u proceduri, biće legalizovana proizvodnja i prodaja rakije. To znači da će fizička lica moći da sve viškove rakije iz sopstvene proizvodnje, koji su bili predmet sive ekonomije, po prvi put stave u legalne tokove i prodaju registrovanim proizvođačima i na taj način obezbede dodatni izvor prihoda.

 

“Legalizacija proizvodnje i prodaje rakije je svakako dobra za sve na tržištu ove robe, pre svega jer se očekuje da će podići kvalitet i omogućiti brži plasman proizvoda. Međutim, važno je i da cena bude ujednačena bez obzira na to da li je sezona bila povoljna ili ne za rod voća. Proizvođači rakije u Zlotu imaju viškova, ali ne postoji organizovan otkup tako da mislim da je važno formirati Udruženje koje će, između ostalog to omogućiti”, kaže Milutin Karabašević poljoprivrednik iz Zlota.

 

branislava boranovic
Branislava Boranović: Brendirana rakija ima stabilnu cenu

“U mom domaćinstvu proizvodnja vina i rakije je porodična tradicija. Na zalihama imamo, u zavisnosti od barićeta tokom sezone, i nekoliko stotina litara prepečenice. Dobro je da se prodaja rakije legalizuje jer roba sa poreklom ima stabilnu cenu. Međutim, od nadležnog Ministarstva i Vlade Srbije očekujemo da ozbiljnije i konkretnije pomažu voćare, da nam pod povoljnim uslovima omoguće kredite i subvencije za podizanje zasada voća. Tako i primena novog Zakona o jakim alkoholnim pićima ima smisla” naglašava Branislava Boranović, voćar iz Zlota.

 

Činjenica je da je rakija šljivovica srpski brend i veliki adut domaće privrede na međunarodnom tržištu. Zbog toga će razvoj i kontrola proizvodnje domaće rakije u narednom periodu biti ispit za proizvođače, ali i za Drzavu koja osim donošenja zakona i propisa mora značajnije da pomaže proizvođače.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Najbolji student rudarskog fakulteta došao u Bor. Kaže da odgovorno rudarstvo ima perspektivu

Ist Media

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji posetio dve kompanije iz sastava Ziđin Majning

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X