ReportažaTema danaНекатегоризовано

(VIDEO) Kuje gvožđe i u osmoj deceniji života 

Jovan Nikolesković iz borskog sela Zlot kuje gvožđe i u osmoj deceniji života

 

BOR, (IST Media, Goran Gramić) Buka iz kovačke radionice utihnula je u mnogim selima Srbije. Mašine su potisnule kovački zanat ka granici opstanka i održivosti. Tajne ovog zanata još uvek čuvaju samo entuzijasti koji s vremena na vreme kuju pre svega za svoje, a potom i za potrebe komšija, prijatelja i rođaka. Vreme hronične besparice učinilo je da je i u ovom poslu ograničena mogućnost zarade.

 

Za Jovana Nikoleskovića iz borskog sela Zlot meštani kažu da je dobar kovač.

 

Jovan Nikoleskovic

 

“Kovanjem se bavim više od pola veka. Praktično od tinejdžerskih dana. Kao i u svakom poslu učio sam od starijih, a posla je bilo na pretek. Učili smo od majstora u kovačnicama kojih je bilo nekoliko ne samo u Zlotu već i u drugim selima. Trudio sam se da budem bolji od drugih i uspevao sam. I  danas volim ovaj posao. Nije samo ljubav u pitanju, ima i zarade. Sada je manja, ali ranije je bilo para. Smatram da posao u zemljoradnji i u ovo vreme ne može da se završi bez kovača, da se “isklepa” raonik, sekira, budak… Ja i u osmoj deceniji života ne nameravam da ostavim čekić i nakovanj, sve dok me ruke služe. Moj sin zna da kuje, ali je nezainteresovan da nastavi zanat” , sa tugom govori Jovan Nikolesković, jedan od poslednjih kovača u najvećem selu borske opštine Zlotu.

 

Kao retko gde u Srbiji, u selu Zlot meštani su u mogućnosti da koriste usluge nekoliko kovača. Međutim, sve zanatlije su u poznijim godinama tako da je neizvesno koliko ce još moći da rade.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Najbolji student rudarskog fakulteta došao u Bor. Kaže da odgovorno rudarstvo ima perspektivu

Ist Media

Da li ste skoro nešto lepše videli u Boru? Tri škole dobile ekološki mural

Ist Media

SSP: Vlast urušava borsko zdravstvo upućujući radnike javnog sektora na sistematske preglede u privatne domove zdravlja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X