(VIDEO) Ist Media školica – mladi novinari na zadatku

2034 0

Realizacija projekta IST Media školica, koji u saradnji sa Deutsche Welle akademijom, Udruženjem građana “Pištaljka” i Narodnom bibliotekom Bor sprovodi Agencija IST Media, ove godine je nastavljena u septembru, kada je u hotelu “Jezero” na Borskom jezeru održan trodnevni stručni seminar namenjen nastavnicima borskih osnovnih škola koji vode novinarske sekcije.

 

Učesnici seminara nakon završene trodnevne obuke i uživanja u ambijentu Borskog jezera (Foto: Ist Media)

IST Media školica je projekat čiji je cilj jačanje medijske pismenosti učenika od petog do osmog razreda gradskih i seoskih škola, obuka učenika za pisanje medijskih sadržaja na portalu brate.rs i odgovorno plasiranje informacija putem društvenih mreža.

Cilj obuke “mladih novinara” kroz višednevne radionice doprineće da se kritički, znalački i samosvesno služe medijima, bilo kao kreatori sadržaja, bilo kao konzumenti i primaoci sadržaja koji su drugi kreirali. Sticanjem novih znanja i veština iz oblasti informisanja, učesnici projekta će neposredno i posredno pozitivno uticati na razvoj medijske pismenosti u svojoj sredini.

Tokom prve radionice, dvadeset polaznika IST Media školice su učili o postavljanju originalnih i odgovornih statusa na društvenim mrežama uz prateću fotografiju.

 

Polaznici sa predavačem Ivanom Milovanović (Foto: Ist Media)

Druga radionica je bila posvećena značaju medija, otkrivanju medijskih manipulacija i kako ih prepoznati. Radionicu “Ispod mire trista đavola vire” vodila je Violeta Stojmenović, stručnjak u Narodnoj biblioteci Bor.

Violeta Stojmenović je radionicu sprovela kroz objašnjenja i dosta igre (Foto: Ist Media)

Novinarka Deutsche Welle Akademije Rayna Breuer i fotografkinja Marija Erdelji, na trodnevnoj radionici početkom novembra održali su radionice koje su imale za cilj izradu fotografija posredstvom mobilnih uređaja i pisanje kratkih pratećih informacija koje se tiču urađenih snimaka. Osnovciu su učili o pravilnom kadriranju i fotografisanju iz više uglova.

Njihov napredak je bio iznenađujuće dobar, pa sa zadvoljstvom očekujemo da svoja stečena znanja uskoro primene i na sajtu brate.rs, koji je u izradi.

Polaznici IST Media školice sa trenutnim osnovnim oruđuem za rad – mobilnim telefonom

IST Media školica se nastavlja i tokom novembra i decembra.

 

Mladi novinari na zadatku 

(Foto: Marija Erdelji)

 

 

 

 

Projekat IST Media školica će trajati do 2019. godine.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X