[VIDEO DEBATA] I pored velikih prirodnih resursa, turizam u Boru i okolini na niskom nivou

335 0
turizam borsko jezero

 

O tome koliko je razvijen turizam u Boru i okolini i koju perspektivu ima, u live stream debati produkcije Ist Media, govorili su Radmila Ležaić, predsednik Udruženja „Grupa 55“ i Robert Mišić, bivši predsednik Upravnog odbora Turističke organizacije Bor.

Pozivu na gostovanje u debati nisu se odazvali Bobana Gramić, direktorka Turističke organizacije u Boru i Igor Janković, član Gradskog veća u Boru zadužen za turizam i sport. To je uticalo na obim informacija o turizmu koje su predočene u debati a građani su ostali uskraćeni za odgovore onih koji žive od njihovog poreza.

 

 

Komentarišući opšte stanje u oblasti turizma u Boru, Robert Mišić je istakao da se o postojanju turizma u Boru gotovo ne može ni govoriti. Prema njegovim rečima, aktivnosti koje realizuje Turistička organizacija Bor nema uticaja na razvoj ove oblasti.

Ljudi koji rukovode Turističkom organizacijom Bor nisu edukovani za tako nešto, posebno što je glavna privredna grana u Boru rudarstvo, tako da na vrlo specifičan i znalački način treba promovisati i kreirati turističku ponudu u okolini Bora. Imam utisak da nadležni u TO Bor svojim aktivnostima rade baš suprotno od onog što im je zadatak, a to je promovisanje turističke ponude Bora i okoline. Uzmimo za primer Lazarevu pećinu i Lazarev kanjon. Slobodno mogu reći da su ovi prirodni dragulji devastirani i u velikoj meri ugroženi. U samoj Lazarevoj pećini je postavljena rasveta koja itekako šteti prirodnim uslovima u njoj, dok je prirodni balans u samom kanjonu već narušen određenim infrastrukturnim potezima nadležnih. Takođe, odmaralište Savača je svakog leta bilo puno sportista na pripremama. Ovog trenutka je Savača potpuno prazna jer nadležni ne znaju šta će sa njom. Tuga! Ništa bolja situacija nije na planini Stol“, rekao je gostujući u debati Robert Mišić, bivši predsednik UO TO Bor.

Radmila Ležaić je skoro celu radnu karijeru provela u oblasti turizma u Boru,  pa se u prvom planu dotakla zakonske regulative u ovoj oblasti.

Najpre treba utvrditi na kojim zakonskim osnovama počiva funkcionisanje Turističke organizacije u Boru. To je osnovno težište svih potencijala i mogućnosti turizma u Boru. Sa druge strane, ukoliko govorimo o konkretnim lokacijama, i dan danas ističem da je loš potez privatizacija Brestovačke banje, čak tvrdim da nije isplaćena kompletna suma za njenu prodaju. Banja je danas u vrlo lošem stanju, nema sadržajne ponude za posetioce, dvorac Aleksandra Karađorđevića je zatvoren, sve u svemu, situacija je vrlo loša. Slično je i na drugim lokacijama u okolini Bora koje predstavljaju dragulje prirode. Mora se definisati sveopšti plan razvoja turizma u Boru i okolini i na osnovu toga sagledati šta je prioritet. Takođe, smatram da u okolini Bora ima vrlo malo smeštajnih kapaciteta, što direktno utiče na broj turista. Upravo to je smernica gde bu se trebalo ulagati, jer bez smeštajnih kapaciteta nije moguće razvijati turizam, rekla je Radmila Ležaić.

Projekat „3600 korisnih sekundi“ podržala je „European Endowment For Democracy“

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X