DruštvoTema danaНекатегоризовано

(Video) Elektronsko prijavljivanje beba u porodilištima u Boru, Zaječaru i Knjaževcu

ISTOČNA SRBIJA (IST Media, I.M.) Projekat „Bebo dobrodošla na svet“ zaživeo je i u porodilištima u Boru, Zaječaru i Knjaževcu, odakle poručuju da za sada sve funkcioniše bez problema, iako je sistem u fazi uhodavanja.

 

Mladen Dumitrašković, šef odseka za primenu IKT u borskoj bolnici kaže da u Boru, gde je već na ovaj način prijavljeno nekoliko beba, sistem funkcioniše bez problema.

 

Suština je da se roditeljima omogući da sve završe u porodilištu umesto da obilaze matičara, MUP i filijalu zdravstvenog centra. U četvrtak, kada je sistem i počeo smo već prijavili prve bebe“, rekao je Dumitrašković.

 

majdanpek beba
Prijavljivanje beba u porodilištu moguće i u Boru, Zaječaru i Knjaževcu.

 

Vesna Stanković, jedna od zaduženih za projekat u zaječarskom porodilištu izjavila je za IST Media da je uvođenje ovog sistema od velike koristi za roditelje.

 

„Projekat je krenuo od četvrtka i već smo pet-šest beba upisali u knjigu rođenih na taj način. Uhodavamo se još uvek, a roditeljima je sigurno lakše jer je procedura pojednostavljena“, rekla je Stanković.

 

Zadovoljni su i u knjaževačkom porodilištu, gde je od četvrtka preko sistema „Bebo dobrodošla na svet“ prijavljena jedna beba.

 

Sistem podrazumeva pojednostavljenu proceduru upisa beba u matičnu knjigu rođenih, prijavu državljanstva i prebivališta, kao i prijavu bebe na zdravstveno osiguranje. Na ovaj način se štedi vreme i novac roditelja, koji sada obavezne procedure mogu obaviti u porodilištu, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

 

Sistem elektronske prijave već nekoliko meseci uspešno funkcioniše u 25 porodilišta širom Srbije, a od prošle nedelje u još 12 porodilišta i preko njega je prijavljeno više od 12.000 beba.

 

Animaciju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koja objašnjava proceduru prijave beba možete pogledati ovde:

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Gradsko veće u Boru predložilo kadrovske promene u Sportskom centru i Vodovodu

Ist Media

Članovi Senata Univerziteta u Beogradu u poseti Srbija Ziđin Koper

Ist Media

Povratak Živorada Žike Petrovića – novi direktor JKP Vodovod u Boru – Sindikat upozorava: Zaposleni rade u nehumanim uslovima

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X